Bolące pęcherzyki

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Bolące pęcherzyki

Postprzez Agnes » 5 kwi 2011, o 16:48

WITAM- W większości przypadków, aby pozbyć się kłopotu, wystarczą sprawdzone, domowe sposoby leczenia. Ale gdy dolegliwości nie miną po 2–3 dniach, zgłoś się jednak do lekarza. Nie lekceważ również drobnych pęcherzyków na brzegach powiek, zwłaszcza gdy towarzyszy im silny ból. To może być opryszczka lub półpasiec oczny – groźne choroby, które można wyleczyć tylko lekami przeciwwirusowymi, dostępnymi na receptę. Jeśli masz problemy z powiekami, by zapobiec pogorszeniu dolegliwości, dotykaj oczu tylko czystymi rękami, używaj osobnego ręcznika (i często go zmieniaj), a także zrezygnuj z makijażu na czas choroby. Pozdrawiam.
Agnes

Postprzez Vision-erka » 6 kwi 2011, o 10:26

Witam... koleżanki z forum podzieliły się specjalistyczną wiedzą ale ja jednak nie przypisałabym Pani objawów półpaścowi, bardziej możliwe jest zapalenie brzegów powiek. Osobiście radzę się udać do lekarza bez jego konsultacji żadnych domowych metod proszę nie stosować tj. przemywanie esencja z herbaty czy rumianku itp. Jako że pracuję przy gabinecie okulistycznym mogę z własnego doświadczenia dodać że często podobne objawy występują przy nieprawidłowej pracy hormonów oraz kiedy organizm jest przemęczony. Więc to nic strasznego, jednak wizyta u lekarza konieczna, nie możemy wykluczyć niczego...
Pozdrawiam
Vision-erka

Postprzez A.M. » 6 kwi 2011, o 16:16

Na pewno przy najbliższej wizycie u okulisty zwrócę na to uwagę. Mam taką nadzieję że to nic poważnego, z resztą dolegliwości nie są tak bardzo dokuczliwe. Dzięki za rady!
A.M.

Postprzez okobar » 26 cze 2011, o 20:17

jeżeli te pęcherzyki są umieszczone na wewnętrznym brzegu powieki to najprawdopodobniej tylne zap.brzegów powiek.leczenie : ciepłe kompresy i masaż powiek, żeby upłynnić wydzielinę gruczołów Meiboma, następnie płukanie solą fizjologiczną worka spoj., higiena brzegów powiek 2xdz preparatem Blephaclean 2xdz np. i całkiem możliwe ,że zajdzie potrzeba leczenia ogólnego tetracyklinami.ale proponuję wizytę u okulisty który zdiagnozuje problem
okobar

Postprzez kaka » 30 cze 2011, o 20:50

Witam-u mnie tydzeń temu zauwazyłam na powiece nie pęcherzyk a spory guzek.Ponieważ nie boli,a oko nie jest zaczerwienione i nie ma obrzeku nie poszłam do okulisty.Jak myślicie co to moze być ?
kaka

Postprzez Agnes » 1 lip 2011, o 08:10

Z większymi zmianami,które powodują dyskomfort,nieładnie wyglądają lub uciskają gałkę oczną i powodują pogorszenie widzenia nie poradzi sobie Pani sama.Proszę skontaktować się okulistą.
Agnes

Postprzez adam » 2 lip 2011, o 09:18

Witan-Prawdopodobnie pomoże maść lub zastrzyk ze sterydów.Ale konieczna jest u Pani wizyta okulistyczna.
adam

Postprzez J.M. » 2 lip 2011, o 12:45

Spotkałam się z pęcherzykami ale malutkimi.Gdy natarłam oko zaczęło trochę boleć.W lusterku zobaczyłam,że wyskoczyło małe coś :) :?: Ale starałam się bardziej masować powiekę,niż drapać,jak swędziało i zginęło.Nawet nie wiedziałam kiedy. :)
J.M.

Postprzez Agnes » 4 lip 2011, o 08:29

Opisane przez Panią
objawy świadczą o tym że na oku powstała gradówka,czyli przewlekłe zapalenie gruczołu tarczkowego.Tworzy się on po zaczopowaniu ujścia gruczołu.Wewnątrz zbiera się ropna substancja,która powoduje i utrzymuje stan zapalny.
Agnes

Postprzez J.M. » 4 lip 2011, o 11:02

Czyli ta gradówka jest nie grożna :?: Bo objawy same znikły.Czy trzeba konsultować to z okulistą :?:
J.M.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu