Problem z ostrością

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Problem z ostrością

Postprzez Paula Optometrysta » 20 wrz 2011, o 09:47

Tomaszu, czy moglbys zdefiniowac "nic nie widze"? jezeli dobrze rozumiem obraz staje sie zamazany,a nie znika calkowicie? tego typu objawy maga byc spowodowane wada wzroku, lazawienie, ktore wczesniej wystepowalo moglo byc poczatkowym objawem. Taka wada jak nadzwrocznosc, jest na tyle "sprytna", ze u osob w mlodym wieku moze nie byc zauwazalna. Bo nie wystepuja czesto standardowe objawy, takie jak pogorszenie widzenia. Czesto powoduje zmeczenie, pieczenie, lzawienia a w stanach wzmozonej pracy Np. z bliska moze powodowac chwilowe zamazywanie obrazu, chwilowe utraty ostrosci, jak rowniez pogorseznie wodzenia moze byc zauwazalne w gorszym oswietleniu.
czesto wystarczy odpowiednia korekcja, badz cwiczenia usprawnijace funkcjonowanie ukladau wzrokowego i zapomina sie o dolegliwosciach. prosze sie nie martwic, pojsc do dobrego specjalisty .
Paula Optometrysta

Postprzez Tomasz K » 21 wrz 2011, o 08:19

Witam ponownie,

Mówiąc nic nie widzę miałem na myśli, że tak jak wczeniej napisałem pojawia się jakby gęsta mgła i zupełnie nic nie widać... Może można to potraktować jako brak ostrości, nie wiem, nie znam sie na dokładnym określaniu objawów, mówię co czuję, jak ja to widzę. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję,że jest tak jak napisałaś i nie jest to jakaś poważna choroba tylko faktycznie wystarczą jakieś ćwiczenia, ewentualnie korekcja, ale jak mi przyjdzie nosić okulary to bedzie moja porażka.:(

Jeszcze trochę mi czekania zostało... ale skoro czekałem tyle czasu to te kilka dni nie robi różnicy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Tomasz K

Postprzez Paula Optometrysta » 21 wrz 2011, o 10:20

okulary sa calkiem fajne:) a jak tak bardzo nie pasuja to polecam soczewki kontaktowe:)
Paula Optometrysta

Postprzez Tomasz K » 22 wrz 2011, o 08:23

Wiecie co... zawsze miałem tak, że jak miałem iść do jakiegokolwiek lekarza to stresa miałem okropnego... a teraz z dnia na dzień jest lepiej, jescze kilka Waszych wypowiedzi i pójdę tam jak do sklepu na luzaka.

Myślę, że bez okularów sie nie obejdzie, tym bardziej, że jak byłem mały to musiałem nosić okulary. Póżniej stwierdziłem, że nie będę nosił bo fatalnie wyglądam a teraz mam za swoje;/ Ale właśnie są też soczewki :) Tylko mimo wszystko trzeba mieć też okulary... a czy można od razu zamawiać soczewki kontaktowe na dzień i na noc? czy najpierw trzeba przyzwyczaić oko jednodniowymi lub takimi tylko do użytkowania przez kilka godzin dziennie??
Tomasz K

Postprzez Paula Optometrysta » 22 wrz 2011, o 10:31

co do soczewek, to zalezy od tego w jakim stanie jest oko, tak w wielkim skrocie;) tak naprawde to specjalista podejmuje jaka soczewka bedzie najlepsza i jakim tryb noszenia bedzie najbezpieczniejszy doa oczu uwzgledniajac potrzeby i oczekiwania pacjenta.
a co do stresu przed wizyta u lekerza to naprawde nie ma po co :) no chyba ze u dentystey:)
Paula Optometrysta

Postprzez Tomasz K » 23 wrz 2011, o 10:29

Dziękuję Paulo za wszystkie wskazówki i słowa otuchy. Wizyty u dentysty jakoś nie bałem sie nigdy, juz gorzej zwykłego internisty... zawsze myślę że coś mi wynajdą dlatego unikam, ale teraz chyba przyszedł taki moment, że dociera do mnie, że wzrok to nie przelewki i trzeba o niego dbać. Założenia już mam..., w przyszłym tygodniu wizyta... Wiem, że skończy się na recepcie, no ale jak to mówią : jak sie dba tak sie ma...

Powiedzcie proszę jeszcze czy w każdym punkcie okulistycznym można zrobić badania odnośnie soczewek kontaktowych?
Tomasz K

Postprzez Janet » 27 wrz 2011, o 08:48

Witam! No i pościel antyalergiczna pomogła..ale tylko trochę... Dalej jednak budzę się z dyskomfortem, mniejszym ale dyskomfortem. Czuję się bezsilna :| Chyba naprawdę muszę się znowu wybrać do okulisty, chociaż boję się, że znowu usłyszę "w zasadzie to nic tutaj nie widzę..." i będę cierpieć dalej...
Janet

Postprzez Piotr » 20 paź 2011, o 09:48

Czasem jednak przyczyna problemu z ostrością nie jest typowo choroba oka, tylko sa to powikłania innych chorób.
Np. mój taki dalszy wujek ( co prawda dawno temu) miał taki problem. Przeszedł wiele badań i lekarze już nawet zaczynali mówić, że on symuluje, ale co ciekawe po 2 miesiącach badań okazało się że przyczyna jest toksoplazmoza. Gdyby ktoś obcy mi to powiedział pewnie potraktowałbym to z przymrużeniem oka, no ale faktycznie tak było. Dobrze że medycyna się szybko rozwija i myślę, że teraz specjaliści dużo szybciej postawiliby prawidłową diagnozę.
Piotr

Postprzez zez_ukryty » 20 paź 2011, o 11:43

Wystarczy nie wyleczyć dobrze przeziębienia żeby zacząć skarżyć się na problemy z ostrością wzroku.
zez_ukryty

Postprzez Piotr » 21 paź 2011, o 10:01

Być może, tylko " problem z ostrością" może być mniejszy lub większy, bo można np widzieć rozmazany obraz albo w zasadzie " nic nie widzieć" a to różnica. Ja się nie znam ale wuj mówił, że podczas badania lekarz prosił o czytanie liter z tablicy a on nawet tablicy nie widział :O, widział tylko zezując. Uważam że jest to ciekawostka jeśli chodzi o problemy ze wzrokiem dlatego opisałem tu ten przypadek... Podkreśla to tylko wniosek, że każdy jest inny i każdy reaguje inaczej, czy to na choroby, czy to na przyjmowane leki, które również mogą powodować zaburzenia ostrości wzroku.

Zdrowia życzę :)
Piotr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu