jaskra

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: jaskra

Postprzez angelo » 3 cze 2011, o 08:15

Jeszcze pytanie-czy tą młodzieńczą jaskrę operuje się,czy można lekami ją zlikwidować :?:
angelo

Postprzez zez_ukryty » 3 cze 2011, o 09:31

Jeżeli jej przyczyna jest związana z zaczerwienieniem i suchym okiem (zapalenie spojówki) to prawdopodobnie jak wyleczymy zs powinny minąć objawy jaskry (zależy jeszcze jaki to rodzaj jaskry). Jeżeli przyczyny są głębsze to kropelki. Można i je zażywać do końca życia. A niekiedy tylko przez jakiś czas. Operacja też jest możliwa ale po co iść pod nóż.
zez_ukryty

Postprzez angelo » 13 cze 2011, o 08:09

Po wizycie u okulisty zostało wypisane skierowanie do szpitala.W ciągu trzech dni pobytu,mają robić jakieś badania :?: Czy ktoś wie jakie i czy są bolesne :?:
angelo

Postprzez zez_ukryty » 13 cze 2011, o 23:01

Ciężko mi powiedzieć ale na pewno zrobią pole widzenia, zmierzą ciśnienie (któryś to już raz). Zbadają dno oka.A badania na pewno się bezbolesne. Jak coś są kropelki znieczulające ;) . Gdyby brakło, salowa pewno ma spirytus ;)))) . Bez obaw.
zez_ukryty

Postprzez A.M. » 20 cze 2011, o 16:52

Badania w kierunku jaskry nie są wogóle bolesne, wymagają tylko poświęcenia trochę czasu. A zrobić je naprawdę warto przynajmniej po to aby ją wykluczyć, bo często tak bywa.
A.M.

Postprzez FrycMaja » 3 sie 2011, o 16:07

Witam, u mojej 11-letniej córki lekarz podejrzewa jaskrę. Byłam przekonana że dzieci to nie dotyczy a jednak ciśnienie wewnątrzgałkowe u mojej córki (oko prawe: 17, lewe: 22) jest niezadowalające. Ponieważ moja córka strasznie się zniechęciła do pomiaru ciśnienia i lekarzy okulistów, chciałam zapytać na ile inwazyjne są badania specjalistyczne na które dostałyśmy skierowanie: oct, pole widzenia, gdx, hrt, gonioskopia.

odświeżam wątek, ponieważ wczoraj najprawdopodobniej wrzuciłam pytanie w nieodpowiednie miejsce.
Badania w kierunku jaskry nie są wogóle bolesne

A badania na pewno się bezbolesne

Czy wszystkie badania są bezbolesne? Krople które były córce zapuszczane podczas wizyty piekły (po nich źrenice robią się duże) a wcześniej badanie ciśnienia wymagało dotknięcia oka takim specjalnym urządzeniem z odważnikami, podobno jest to nieprzyjemne, bynajmniej takie wrażenie miała moja córka. Muszę ją odpowiednio przygotować do badań a nie wiem na czym one polegają. Proszę o pomoc
FrycMaja

Postprzez SpecEye » 6 sie 2011, o 11:39

OCT - Badanie jest szybkie i bezpieczne, gdyż odbywa się w sposób bezdotykowy i nieinwazyjny a wymaga jedynie poszerzenia źrenicy stosując odpowiednie krople do oczu.

POLE WIDZENIA - Badanie wymaga bardzo dużej uwagi i ścisłej współpracy ze strony pacjenta, gdyż na podstawie jego wypowiedzi określa się pole widzenia. Badanie jest bezbolesne, polega na sygnalizowaniu przez pacjenta pojawiania się punktu świetlnego.

GDX - Badanie wykonuje się specjalistycznym aparatem który emituje bezbolesną dla pacjenta wiązkę laserową o nieszkodliwej długości i dokonuje pomiaru grubości włókien nerwowych, przekazując uzyskany obraz do komputera. Komputer analizuje stopień ew. ubytku włókien nerwowych w czterech sektorach oka.

HRT - Badanie nie wymaga specjalnych przygotowań. Czasami konieczne jest zastosowanie kropli rozszerzających źrenicę (przez około 4 godziny występuje pogorszenie widzenia i światłowstręt).

GONIOSKOPIA - pośrednia - do badania używa się gonioskopu czterolusterkowego lub trójlustra Goldmanna. Po znieczuleniu rogówki nakłada się je na nią i ocenia w lampie szczelinowej. Goniskopia bezpośrednia - stosowana u młodszych pacjentów u których występuje podejrzenie jaskry wrodzonej. Ze względu na gorszą współprace z dziećmi, a nawet jej brak badanie to wykonuje się w znieczuleniu ogólnym przy użyciu mikroskopu operacyjnego.
SpecEye

Postprzez FrycMaja » 9 sie 2011, o 15:15

SpecEye, dziękuje za szczegółowy opis badań, z całą pewnością ta wiedza bardzo mi się przyda. Badania już w piątek, mam nadzieję że wykluczą one jaskrę.
FrycMaja

Postprzez A.M. » 20 sty 2014, o 17:06

Badania okulistyczne są na ogół bezbolesne wię raczej nie ma się czego obawiać tylko się trzeba badać :)
A.M.

Postprzez zetka » 10 lut 2014, o 10:57

A czy jaskra boli? Jakie są objawy?
zetka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu