wada wzroku a poród

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: wada wzroku a poród

Postprzez martini » 6 paź 2012, o 09:38

Witam,
Powiem szczerze że osobiscie nie słyszałem o takim czymś że mamy dużą wadę wzroku i kobieta nie może rodzić w sposób naturalny.... moze nie mam w rodzinie nikogo z tak duza wada i nie jestem w temacie.. :) a może Pani po prostu chce mieć cesarkę i to taki podtekst ;)
martini

Postprzez optyczka OLA » 10 paź 2012, o 17:11

Czasami ta cesarka jest lepszym rozwiązaniem niż naturalny poród ,przy dużym wysiłku można nabawić się wytrzeszczu oczu.
optyczka OLA

Postprzez J.M. » 11 paź 2012, o 14:13

Wysiłek jest bardzo duży przy porodzie ale moja koleżanka ma sporą wadę i nic strasznego się nie stało,a rodziła siłami natury :).
J.M.

Postprzez Olivka » 11 paź 2012, o 15:09

Moja znajoma miała wadę 2x -2.0 od podstawówki, urodziła naturalnie i wada zwiększyła się do -4...
Olivka

Postprzez fajna-brunetka » 12 paź 2012, o 14:39

poród by powodem skoku wady o 2 dioptrie???
nie straszcie mnie proszę bo ja jeszcze zamierzam mieć dzieci :)
fajna-brunetka

Postprzez Olivka » 15 paź 2012, o 10:42

Właśnie tak i lekarz powiedział, że to często się zdarza, że po porodzie kobietom pogarsza się wzrok...
Olivka

Postprzez Stylion_pl » 26 paź 2012, o 07:51

tak musisz umówić się z okulista i powiedzieć, żeby przepadała twój wzrok pod kątem porodu. Okulista już dalej będzie wiedział co robić. A co do tej wady -10 to szczerze powiem, że mój ginekolog własnie taką wadę podał jak pytałam od ilu robią cesarki. Bo sama mam dość spora wadę wzroku i strasznie bałam się porodu i miałam nadzieję, że dzięki tej wadzie będę miała cesarkę. Ale jak się dowiedziałam moja wada była za mała na cesarkę.
Stylion_pl

Postprzez Vector » 9 paź 2013, o 14:13

Tak strasznie podczas tego naturalnego było? Co ja mogę wiedzieć, w końcu jestem facetem ale za to wiem co nieco o medycynie. Cesarka to bardzo poważna operacja którą przeprowadza się kiedy poród siłami natury zagraża życiu albo zdrowiu rodzącej kobiety lub dziecka. Warto wspomnieć o powikłaniach: Np. endometrioza. Zdarzają się także uszkodzenia pęcherza i jelit, bolesne zrosty i pęknięcia blizn podczas kolejnych porodów. Dlatego nasuwa się pytanie... czy słusznie u nas w kraju nie ma oficjalnej "cesarki na życzenie"? Jak by była taka możliwość to sądzę że 50% kobiet w obawie przed bólem i cała oprawą związaną z naturalnym porodem wybierałoby cesarkę a nie należę do tych którzy są za jej nadużywaniem wtedy kiedy nie ma ku niej wskazań medycznych.
Vector

Postprzez J.M. » 9 paź 2013, o 14:44

Gdyby faceci mogli rodzić to głosowali by jednogłośnie za cięciem cesarskim :D .Trudno powiedzieć co jest lepsze ,jeśli poród nie zagraża życiu,bo zdania są podzielone.Tylko poród siłami natury powinien odbywać się ze znieczuleniem,tak jak to jest za granicą.
J.M.

Postprzez Vector » 9 paź 2013, o 15:15

J.M. napisał(a):Tylko poród siłami natury powinien odbywać się ze znieczuleniem,tak jak to jest za granicą.

Cesarka na żywca? jakoś mało precyzyjnie pani to napisała.
Vector

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu