co za dużo to niezdrowo

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: co za dużo to niezdrowo

Postprzez Nela » 10 sie 2011, o 08:31

Witam Wszystkich

Zalogowałam sie tutaj z pewną nieśmiałością, otóż chcialam sie dowiedzieć jak bardzo słońce- jego nadmiar może zaszkodzić? Są wakacje więc standardem dla mnie jest opalanie, uwielbiam siedzieć, leżec godzinami na słońcu, niestety nie zawsze zakładam okulary ( chcę mieć równą opaleniznę). Prawda jest taka, że chyba jednak trochę przesadziłam, schodzi mi skóra z powiek i oczy bolą :( Nie spodziewałam się, że można poparzyć oczy :/ Wzięłam Paracetamol i jest w miarę ok, jeśli macie sposób bym w inny sposób mogła sobie pomóc to poproszę o porady
Nela

Postprzez J.M. » 10 sie 2011, o 08:36

Ulgę mogłoby przynieść okłady z herbaty lub rumianku.Ale jeśli nasili się pieczenie i czerwone oko proponuję wizytę u okulisty.
J.M.

Postprzez LEMUR » 10 sie 2011, o 09:11

J.M. napisał(a):Ulgę mogłoby przynieść okłady z herbaty lub rumianku.

zdala od rumianku! jest bardzo "uczulogenny", podobnie jak mieta!!!
LEMUR

Postprzez SpecEye » 10 sie 2011, o 16:11

Okłady z czarnej herbaty działają jedynie "kosmetycznie" a nie leczniczo, choć ulgę mogą przynieść . Zawarta w herbacie tanina działa ściągająco i przyspiesza krążenie krwi, jednak czy to wystarczy kiedy doszło do znacznego podrażnienia powiek? Wizyta u okulista wskazana a specjalista zapisze pewnie maść z witaminami(np.A) bądź krople.
SpecEye

Postprzez Nela » 11 sie 2011, o 09:01

Jestem na wakacjach i nie znam tutaj lekarzy ;/ Wasze uwagi nie wskazują na nic poważnego skoro zwykła herbata ma pomóc... Swoją drogą nie pomyślałam o tym a pprzecież, że moja babcia znała ten sposób. Na razie stosowałam Paracetamol i ibuprofen - na zmianę i nawilżałam schłodzonym roztworem soli fizjologicznej. Jest chyba trochę lepiej...
Myślicie, że po powrocie mimo wszystko powinnam zgłosić się do okulisty? Nawet jeśli z okiem juz bedzie wszystko w porządku?
Nela

Postprzez Justin » 12 sie 2011, o 12:40

Droga Nelu, jeśli dawno nie miałaś kontroli okulistycznej to jak najbardziej polecam takową... Taka kontrola powinna sie odbywać conajmniej raz na dwa lata. Mam na myśli zwykłą kontrolę, natomiast jeśli dzieje sie coś niepokojącego to dla własnego spokoju lepiej przebadać oczy niż czekać aż samo przejdzie. Mam nadzieję, że troszkę się nauczyłaś przez tą całą sytuację i zaczniesz dbać o oczy. Powinnaś wiedzieć, że długie przebywanie na słońcu szkodzi oczom.Wysusza je i podraznia, co prowadzi do zapalenia spojówek czy nasilenia objawów tzw. suchego oka. Gdy nie widzimy u siebie niepokojących objawów zdarza się nam zapomnieć,że kontakt ze słońcem może powodować o wiele groźniejsze skutki.
Justin

Postprzez Nela » 13 sie 2011, o 08:24

Faktycznie już dawno nie byłam u okulisty ;/ ale...
... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Jakbym nie miała problemu to nie szukałabym informacji w necie a szukajac trafiłam do Was :). I wiecie co... nie sądziłam, że rumianek i mięta uczula, kontrole okulistyczne też zaniedbałam niestety, czas na prawdę sie ogarnąć. Pobiegałam trochę po tych Waszych tematach i jestem szczerze zaskoczona, tyle tu informacji :o i to od podstaw po bardziej skomplikowane zagadnienia.

Macie rację, jak się nic nie dzieje to się nie zwraca uwagi, że coś mimo wszystko może zaszkodzić...

Pozdrawiam serdecznie
Nela

Postprzez J.M. » 13 sie 2011, o 09:17

Kiedyś na różne opuchlizny dot.oka babcie nasze stosowały domowe sposony.Hm...trochę to dziwne bo im pomagało,może w dawnych czasach ludzie mieli inne oczy :D .Jeśli chodzi o wizytę okulistyczną po poparzeniu słonecznym,to proponuje skontrolować,bo okulista obejrzy też wnętrze oka :) Pozdro
J.M.

Postprzez Justin » 16 sie 2011, o 08:49

Czy mięli inne oczy ;)?? Raczej nie, ale zanieczyszczenie powietrza było znacznie mniejsze a to dużo. W dzisiejszych czasach jest jak jest, musimy sobie radzić. Jeśli bedziemy dbać o siebie to bedzie dobrze.
Justin

Postprzez Aneta » 22 sie 2011, o 13:56

Witam-Czy to prawda że dziecko powinno zdejmowac okulary na przykład w czasie zabawy,bo ciągłe ich noszenie doprowadza do ,, rozleniwienia'' wzroku?.Czy wady refrakcji można za pomocą odpowiednich szkieł wyprostować?
Aneta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu