Na czym polega zabieg laserem?

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: Na czym polega zabieg laserem?

Postprzez beata » 8 lip 2011, o 10:01

Nie mogę miec zabiegu wykonanego laserem ponieważ choruję na cukrzycę i mam zespół suchego oka.
beata

Postprzez beata » 11 lip 2011, o 13:11

Czy może mi ktoś napisać na czym polega zabieg wszczepienia tych soczewek i czy zabieg jest bezpieczny?
beata

Postprzez Agnes » 12 lip 2011, o 08:11

Zabieg polega na nacięciu rogówki w celu wprowadzenia soczewki sztucznej.Zabieg ten wiąże się z pewnym ryzykiem.Jest ono niewielkie ale niestety moga nastąpić powikłania ,które mogą nawet doprowadzić do pogorszenia widzenia ale są to bardzo rzadkie przypadki.
Agnes

Postprzez beata » 14 lip 2011, o 13:08

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kosztu tego zabiegu? i czy poprawa nastąpi bezpośrednio po zabiegu?
beata

Postprzez Agnes » 15 lip 2011, o 12:57

Koszt zabiegu wykonanego na jednym oku w prywatnej placówce służby zdrowia to od 4000 do 6000 PLN. Pełna poprawa zajmuje zwykle kilka dni.
Agnes

Postprzez beata » 18 lip 2011, o 08:05

Bardzo dziękuje za tak cenne informacje.Pozdrawiam
beata

Postprzez Katiuszka » 12 lis 2011, o 13:51

Hej słuchajcie mam duży problem. Mam 22 lata i wadę -11 i -11.5 myślałam nad zabiegiem laserowym ale boję się strasznie. Chciałabym się dowiedzieć coś więcej o ryzyku takiego zabiegu i czy może on prowadzić nawet do ślepoty. Drugie moje pytanie o podanie mi a właściwie polecenie kliniki która się tym specjalizuje. Słyszałam że najnowocześniejszy sprzęt w Polsce mają Katowice. Po drugie dofinansowanie. Studiuje dziennie na uniwersytecie i mam jeszcze 5 rodzeństwa. Czy nie byłoby jakiejś możliwości załatwić dofinansowania?? Bardzo proszę o rady i odpowiedź. Pozdrawiam
Katiuszka

Postprzez Kara90 » 29 lis 2011, o 22:03

Witaj Katiuszka! Wiadome jest że im większa wada i im więcej do skorygowania tym wększe niebezpieczeństwo. Najlepiej skonsultować się ze soecjalistą. Po pierwsze ryzyko: Zabiegi laserowej korekcji wad wzroku uważane są za bezpieczne i obarczone niewielkim stopniem ryzyka. Wieloletnie badania kliniczne wykazują niewielki odsetek powikłań śródoperacyjnych i pooperacyjnych, który kształtuje się na poziomie ok. 1 % przypadków. Do ewentualnych niepożądanych skutków po laserowej korekcji wzroku mogą należeć :

•Nadkorekcja (nadmierne skorygowanie) lub niedokorekcja (niepełna korekcja).
•Obniżenie ostrości wzroku przy optymalnym wyrównaniu wady.
•Astygmatyzm nieregularny.
•Zapalenie rogówki.
•Przymglenie rogówki (haze).
•Wysychanie nabłonka rogówki.
•Podwyższenie ciśnienia wewnątrzgałkowego związane ze stosowaniem preparatów steroidowych.
•Osłabienie kontrastu widzenia przy słabszym oświetleniu.
•Efekt oślepiania (ostrym światłem w ciemności).
Większość wymienionych powikłań ma charakter przemijający i daje się skutecznie leczyć.

Jeżeli chodzi o specjalistów w tej dziedzinie tak jak napisałaś Katowice i klinika przy ulicy Ceglanej cieszą się wysoką renomą, ale także słyszałam wiele pochlebnych wypowiedzi na temat kliniki LASER prof. Jerzego Szaflika.
No niestety jest to duży wydatek i raczej małe szanse na dofinansowanie. Acz kolwiek ja bym sie pokusiła o jakieś dobre pismo z przedstawieniem swojej sytuacji do NFZ. A nawet do ministra zdrowia jeżeli pierwszy pomysł zawiedzie. Trzeba walczyć o swoje ;) Wrazie pytań jestem do dyspozycji :)

Pozdrawiam
Kara90

Postprzez Katiuszka » 30 lis 2011, o 22:47

Dziękuje serdecznie na odpowiedź. Teraz tym wszystkim na pewno się nie zajmę bo idą święta, sesja i masa innych obowiązków, ale muszę się w końcu zmotywować do jakiś działań. Może kiedyś przeszedł mi przez głowę Narodowy Fundusz Zdrowia ale nigdy że mogłabym się starać u ministra zdrowia o coś takiego. Trochę sobie poczytam na ten temat ewentualnie jeżeli będę miała wątpliwości bądź pytania to się odezwę.
Katiuszka

Postprzez fajna-brunetka » 14 lut 2012, o 09:24

a czy na forum jest użytkownik który miał wykonywany zabieg laserem?? taka osoba mogłaby zdecydowanie lepiej opowiedzieć co i jak...

... jeśli mamy taką osobę to poprosze o włączenie sie do dyskusji
fajna-brunetka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu