Witaj Katiuszka! Wiadome jest że im większa wada i im więcej do skorygowania tym wększe niebezpieczeństwo. Najlepiej skonsultować się ze soecjalistą. Po pierwsze ryzyko: Zabiegi laserowej korekcji wad wzroku uważane są za bezpieczne i obarczone niewielkim stopniem ryzyka. Wieloletnie badania kliniczne wykazują niewielki odsetek powikłań śródoperacyjnych i pooperacyjnych, który kształtuje się na poziomie ok. 1 % przypadków. Do ewentualnych niepożądanych skutków po laserowej korekcji wzroku mogą należeć :
•Nadkorekcja (nadmierne skorygowanie) lub niedokorekcja (niepełna korekcja).
•Obniżenie ostrości wzroku przy optymalnym wyrównaniu wady.
•Astygmatyzm nieregularny.
•Zapalenie rogówki.
•Przymglenie rogówki (haze).
•Wysychanie nabłonka rogówki.
•Podwyższenie ciśnienia wewnątrzgałkowego związane ze stosowaniem preparatów steroidowych.
•Osłabienie kontrastu widzenia przy słabszym oświetleniu.
•Efekt oślepiania (ostrym światłem w ciemności).
Większość wymienionych powikłań ma charakter przemijający i daje się skutecznie leczyć.Jeżeli chodzi o specjalistów w tej dziedzinie tak jak napisałaś Katowice i klinika przy ulicy Ceglanej cieszą się wysoką renomą, ale także słyszałam wiele pochlebnych wypowiedzi na temat kliniki LASER prof. Jerzego Szaflika.
No niestety jest to duży wydatek i raczej małe szanse na dofinansowanie. Acz kolwiek ja bym sie pokusiła o jakieś dobre pismo z przedstawieniem swojej sytuacji do NFZ. A nawet do ministra zdrowia jeżeli pierwszy pomysł zawiedzie. Trzeba walczyć o swoje
Wrazie pytań jestem do dyspozycji
Pozdrawiam