co za dużo to niezdrowo

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: co za dużo to niezdrowo

Postprzez Kara90 » 29 sie 2011, o 10:08

Jak dla mnie dobrze dobrane oprawy + dobre szkła to podkreślenie ludzkiej osobowości, charakteru, temperamentu, oraz świadome dbanie o swój wizerunek i zdrowie. Jak dla mnie okulary są bardziej podkreśleniem inteligencji niż ułomności czy starości. Jeżeli wada jest duża soczewkę zawsze można pocienić albo spróbować pokombinować ze szkłami kontaktowymi. Zresztą wydaje mi się Kasiu że trochę przesadzasz przecież teraz tylu publicystów, wykształconych ludzi i gwiazd podkreśla swój image okularami np. KUBA WOJEWÓDZKI a wiele innych osób robi sobie okulary dla ozdoby własnej postaci i mam nadzieje że dla ochrony też własnego oka na przyszłość nawet jeśli są to szkła zerowe. Ja sama noszę okulary a nie mam wady. Jestem świadoma jaką wartość dla mnie mają oczy i że odpowiednia ich ochrona za młodu zaprocentuje być może dłuższym sokolim wzrokiem na przyszłość.

Pozdrawiam
Karolina
Kara90

Postprzez zez_ukryty » 29 sie 2011, o 10:55

Kara90 napisał(a): nawet jeśli są to szkła ZEROWE. Ja sama noszę okulary a nie mam wady. Jestem świadoma jaką wartość dla mnie mają oczy i że odpowiednia ich ochrona za młodu zaprocentuje być może dłuższym sokolim wzrokiem na przyszłość.

Taka zerówka to nic nie daje nawet jeżeli jest z AR. Chyba, że mówimy o UV i ewentualnych przeciwsłonecznych. Bo wobec tego ja powinienem zacząć brać już aspririn protect by chronić się przed zawałem.
zez_ukryty

Postprzez Kara90 » 29 sie 2011, o 12:42

A ja tam wiem co mówię. Mam okulary z antyrefleksem. Siedzę przed komputerem po 10 godzin dziennie, przy sztucznym świetle potem wracam koło godziny 20, 20 km do domu samochodem gdzie reflektory dają mi po oczach. po 21 siadam sobie do telewizora żeby obejrzeć film a oko mi się nie męczy co wcześniej miało miejsce.
Kara90

Postprzez zez_ukryty » 29 sie 2011, o 13:19

Ludzka rogówka współczynnik załamania światła = 1,38 naturalny odblask na jej powierzchni. Okulary z soczewkami o n = 1,50 z AR, z transmitacją ok teoretycznie 98% i dzieją się cuda ;d . Monitor LCD - brak promieniowania, którego i tak nie ma. Reflektory samochodowe nie dające po oczach i telewizor który idzie oglądać. Siła ludzkiego umysłu jest nieograniczona. Zamiast tego proponowałbym robić przerwy, rozluźniać akomodację patrząc w dal. Wykonywać ćwiczenia mrugania proponowane przez jakiegoś dobrego człowieka na tym forum. Co do świateł samochodowych to się nie wypowiem (no może apel do kierowców żeby używać reduktorów świecenia ;)) Telewizji nie oglądam to nie wiem ;d . Aha. I dobra dieta oraz więcej ruchu. Ale każdy jest wolny i robi co chce :) .
zez_ukryty

Postprzez LEMUR » 29 sie 2011, o 14:14

zez_ukryty napisał(a):dzieją się cuda ;d

dlatego tez znany jest efekt placebo... podobno lekarstwo na wszystkie ustrojstwa ;)
LEMUR

Postprzez SpecEye » 29 sie 2011, o 14:19

To wszystko prawda co kolega zez_ukryty napisał. Ja natomiast proponuję Kara90 poczytać na temat Syndromu Widzenia Komputerowego, w skrócie CVS. W artykułach na temat tego zespołu można znaleźć wiele wskazówek, co należy brać pod uwagę podczas pracy przy komputerze, szczególnie gdy nasza praca przekracza "ustawowe" 4 godz. oraz wiele innych informacji które dla wielu osób mogą okazać się zbawienne. Pozdrawiam i życzę pouczającej lektury.
SpecEye

Postprzez Agnes » 30 sie 2011, o 08:20

Warto tęz wiedziec,ze okulary nie są jedynym sposobem poradzenia sobie ze złym widzeniem-mozna wykonac laserową korekcję wady,która trwale usunie schorzenie i przywróci zdolnośc prawidłowego widzenia.To rozwiązanie dla wszystkich osób,które ukończyły 21 lat i posiadaja wade nie większa niż -8 i +4 dioptrie.
Agnes

Postprzez Kara90 » 30 sie 2011, o 11:01

Świetnie... ;/ ujmując w skrócie dałam się naciągnąć na coś co nie jest mi potrzebne i wywaliłam na to ponad 300zł?? Można też powiedzieć ze wmówiłam sobie że soczewki czynią super cuda bo oczy mi się w nich nie męczą. Czy chcecie mi przekazać że okulary nie są potrzebne ludziom bez wady?? i że działają coś w stylu jak badania na świadomość: mówią Ci że dostajesz lek przeciwbólowy a to witamina C a mimo wszystko ból ustępuje??? Czy można użyć takiego porównania? PS. nie zmienia to postaci rzeczy że widzę w nich bardzo wyraziście i wszystko wokoło mnie jest bardzo ostre :)
Kara90

Postprzez zez_ukryty » 30 sie 2011, o 12:03

Jeszcze nikt się w okularach nie urodził. Więc po co komuś, kto tego nie potrzebuje zerówki. Chyba tylko dla wyglądu. Ale z tego co Pani mówi to proponuję jakieś badanie refrakcji wykonać.
zez_ukryty

Postprzez LEMUR » 30 sie 2011, o 12:47

Okulary zerowki - to temat kiedys modny ;) a zwlaszcza koniecznie z poloka antyrefleksyjna...

natomiast przyjmujac ze ktos nie ma wady, to jedyne co robi material z jakiego jest wykonana soczewka okularowa - chroni przed UV, ale bez wzgledu na to czy maja powloke antyrefleksyjna, czy sa tylko utwardzone. Fakt ze w soczewkach z antyrefleksem patrzy sie bardziej komfortowo niz bez antyrefleksu - ze wzgledu na obicia powstajace na jej powierzchni i wewnatrzne odbicia... ale porownujac soczewke z AR do "nieuzbrojonego" oka - to przewaga jest dla samego oka.

Promieniowanie UV emitowane przez monitory czy szumnie komputery... jest mniejsze niz przez "neonowke".
Przy komputerze bardziej uciazliwe jest: stala konwergencja, akomodacja, pseudomrugniecie, roznica kontrastu / jasnosci, ergonomia i na te czynniki jakby okulary zerowki nie maja wplywu. Przy bardzo waznym ustaleniu, ze nie ma problemow konwergencyjno-akomodacyjnych oraz nie ma wady refrakcji!

Wiec jezeli ktos chce nosic okulary "zerowki" niech nosi, jezeli juz - to ze wzgledow estetyki i ustraty swiatla - z powloka antyrefleksyjna - ale napewno one w niczym nie pomoga przy komputerze. Jedyne jak juz ktos wspomnial i napisalem w tej wypowiedzi - materiach chroni przed UV - tyle.

Kwestie komputera - poczytac o CVS
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu