Zdecydowanie magnez dostarczany z pożywieniem, jest zdecydowanie lepszy od tego z tabletek. A więc czekolada (zwłaszcza gorzka), orzechy, pełnoziarniste pieczywo, są jak najbardziej polecane Bo niedobór magnezu to nie tylko drżenie powiek, ale także inne poważne schorzenia, tj. problemy z koncentracją, miażdżyca, cukrzyca i inne, których wymieniać nie będę, żeby nie straszyć
fajna-brunetka napisał(a): Dojrzały jęczmien ma wyraźny żółty czubek. Po kilku dniach peka i częściowo sam sie oczyszcza.
Tylko nie wolno tej ropy wyciskać bo przeniesiecie chorobę na całą powiekę. Nie wolno też przekłuwać! Najlepiej odczekać kilka dni i robic okłady ( + pocierać obraczką i chodzic z agrafka ku górze )a jak nie pomaga iść do lakarza.
Ciepłe okłady np. ugotowanym jajkiem owiniętym w ściereczkę - tak mi kiedyś lekarz poradził. A jak często wraca trzeba zmierzyć poziom cukru we krwi, bo może mieć coś wspólnego z cukrzycą niestety.
Miejmy nadzieję, że już wszystko jest w porządku, jednak warto wspomnieć że przy nawracających jeczmieniach konieczna jest wizyta u okulisty a czasem nawet zrobienie posiewu z wydzieliny, by rozpoznać bakterie wywołujace chorobę i dobrać odpowiedni antybiotyk.
Czasem jeczmien może byc pomylony z gradówką, moja sąsiadka poszła z "czymś " na oku do lekarza rodzinnego, króry gradówke leczył jako jęczmień- wiem co kobieta póżniej przechodziła bo do tej pory odnawia jej sie ta gradówka, dlatego zalecałbym wizytę okulistyczną jeśli cos dzieje sie z okiem a wykłe okłady by nie pomagały.