Laser lub ortosoczewki a uprawianie sportu

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Laser lub ortosoczewki a uprawianie sportu

Postprzez wilk » 23 sie 2011, o 09:40

Czy w przypadku przejscia laseroterapii można później uprawiać sporty wytrzymałościowe (niektóre trenigni bardzo "wyciskowe", więc skoki ciśnienia mogą być) lub sporty walki (ryzyko uderzenia w głowę)?

I dokładnie to samo pytanie odnośnie ortosoczewek - czy w ich przypadku są przeciwwskazania do sportów wytrzymałościowych lub sportow walki?

W kwestii ortosoczewek jeszcze druga sprawa - czy są przeciwwskazania w przypadku oka nieprzyzwyczajonego zarówno do okularów, jak i soczewek (krótkowzroczność około 3,5).
wilk

Re: Laser lub ortosoczewki a uprawianie sportu

Postprzez Paula Optometrysta » 30 sie 2011, o 14:29

z tego co mi wiadomo nie ma takich przeciwskazan ani w przypadku chirurgi refrakcyjnej a ni w przypadku soczewek orto.
tak naprawde to specjalista zajmujacy sie dana dziedzina po obejrzeniu stanu oka( np grubosc rogowki) bedzie mogl powiedziec cos wiecej.

w przypadku korekcji laserowej nalezy pamietac ze ostrosc wzroku moze po operacji odbiegac od oczekiwanej, a soczewki orto maja tyle samo zwolennikow co przeciwnikow.

radzilabym jescze dobrze przemyslec kwestie wyboru metody korekcji.

z ciekawosci pytam dlaczego nie wybiera Pan bardziej konwencjonaknych metod korekcji?
Paula Optometrysta

Postprzez hanna_f » 14 wrz 2011, o 10:46

Trenuję sporty walki, jakieś dwa lata temu przechodziłam laserową korekcję wzroku u dr Izdebskiej, ze względu na mój styl życia również byłam ciekawa czy po operacji nie będzie żadnych przeciwwskazań w dalszych treningach. Pani doktor zaleciła tylko nie przemęczanie się w pierwszych tygodniach od operacji, a po niedługim czasie mogłam trenować normalnie.
hanna_f

Postprzez niki » 21 sty 2014, o 09:54

Wydaje mi się że przy wspomnianej wadzie wzroku spokojnie możnaby zacząć od zwykłych miękkich soczewek kontaktowych. Dlaczego wchodzą w grę tak radykalne metody jak laser czy ortosoczewki?
niki

Postprzez seba » 11 lut 2014, o 10:58

Ponieważ niektórzy wolą sobie życie utrudniać. Wiadomo że chciałoby się dążyć do lepszego, ale takie radykalne metody mają swoje skutki negatywne i powikłania. No i można sobie zaszkodzić.
seba

Postprzez A.M. » 21 lut 2014, o 10:26

Tym bardziej że są teraz soczewki tzw. night&day i można w nich chodzić cały miesiąc bez zdejmowania. Nie są drogie, warto wziąć je pod uwagę.
A.M.

Postprzez niki » 19 mar 2014, o 14:50

A.M. napisał(a):Tym bardziej że są teraz soczewki tzw. night&day i można w nich chodzić cały miesiąc bez zdejmowania. Nie są drogie, warto wziąć je pod uwagę.

Dokładnie. Ale pamiętajmy że noszenie soczewek wymaga regularnych kontrolnych badań okulistycznych.
niki

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu