czy leki mogą pogorszyć wzrok

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

czy leki mogą pogorszyć wzrok

Postprzez wiki » 11 sty 2011, o 16:23

Witam:) Mam takie pytanie: czy długotrwałe przyjmowanie leków może mieć wpływ na pogorszenie wzroku? Biorę sulpiryd, norserin i atarax. I czy te leki mogą wpływać na robione badanie okulistyczne, np. przez rozszerzone źrenice? Zażywam te leki od 2009 roku. Okulary noszę od września 2010 roku, a teraz znowu wada wzroku się pogłębiła, wiem bo byłam trzy dni temu u okulisty. Czy to przez te lekarstwa? Pozdrawiam.
wiki

Re: czy leki mogą pogorszyć wzrok

Postprzez joanna » 11 sty 2011, o 17:27

Droga wiki z tego co się orientuje leki które wymieniłaś to antydepresanty. Większość tego typu leków oddziałują na układ nerwowy i podwyższają poziom serotoniny w mózgu oraz mają często wpływ na ciśnienie, obniżają je. Oko ludzkie również posiada receptory serotoniny co za tym idzie wzrost tego hormonu a w zasadzie jego nadmiar może upośledzić prawidłowe widzenie, co więcej przyczynić się do deformacji soczewki w efekcie której powstaje np. zaćma. Mam nadzieję że będąc u lekarza okulisty przedstawiłaś mu wykaz leków jakie przyjmujesz, jeżeli lekarz zauważyłby niepokojące zmiany poszerzyłby diagnostykę o inne badania mające na celu wykluczenie zaćmy czy jaskry. Również powinnaś poprosić swojego lekarza prowadzącego o ustalenie najmniejszej optymalnej dawki leków. Pozdrawiam
joanna

Postprzez pola » 20 sty 2014, o 15:24

Zawsze należy poinformować okulistę o chorobach i przyjmowanych lekach. Nadmienię iż moja bratowa choruje na toczeń i przyjmuje sterydy. Z tego powodu dostała zaćmy na obu oczach i musiała przejść zabieg jej usunięcia.
pola

Postprzez mario » 28 sty 2014, o 13:41

A zawsze myślałem że zaćma występuje tylko u starszych ludzi, a okazuje się że nawet młodsza osoba po lekach może zachorować.
mario

Postprzez niki » 13 lut 2014, o 14:30

Teraz na zaćmę chorują coraz to młodsze osoby i nie tylko po lekach ale tak po prostu.
niki

Postprzez A.M. » 11 mar 2014, o 13:26

A słyszał ktoś o zaćmie pourazowej? Podobno można dostać zaćmy po tym, jak coś utkwi głębokow gałce ocznej- w soczewce konkretnie.
A.M.

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu