Po ostatniej wizycie u okulisty okazało się, że mam bardzo przemęczone oczy. Lekarz zalecił mi relaks, ale nie powiedział, w jaki sposób mogę zrelaksować oczy. Przeczytałam gdzieś o metodzie z zegarem (należy wpatrywać się w godziny począwszy od 12, a następnie wracać wzrokiem do centrum tarczy). Niestety to jedyne ćwiczenie jakie na razie wykonuję. Co jeszcze mogłabym zrobić dla moich zmęczonych oczu?
Hej. Ja mam świetny sposób na relaks dla oczu, a do tego bardzo prosty i może zrelaksować oczy w każdym miejsc. Wystarczy je zamknąć i położyć na nich dłonie. Oddychaj przy tym głęboko a dotlenienie i ciepło Twoich dłoni będzie miało działanie kojące dla Twoich oczu. Jak zamykasz oczy zapada ciemność, która powoduje rozszerzanie źrenic a przy okazji rozluźnienie mięśni. Jak już poczujesz ulgę i zdejmiesz dłonie z powiek musisz kilka razy zamrugać i spojrzeć w dal. Ależ jestem mądra To po ostatniej wizycie u ookulisty, który mi to tak fajnie wytłumaczył. Powtarzam te ćwiczenia kilka razy dziennie w pracy. Działają cuda. POLECAM!!!
Wiecie, nie wiedziałam że są takie proste i fajne sposoby na relaksację oczu. Czasem wieczorem nie mogłam poradzić sobie z bólem i zmęczeniem oczu, a tu taka miła niespodzianka. Naprawdę wystarczy kilka minut zalecanych przez was ćwiczeń i jest wielka ulga.
Hej mam pytanie czy można poprawić wzrok po przez ćwiczenia? jak już wcześniej nadmieniłam w innym dziale mam dość skomplikowaną wadę jak na swój wiek, i martwię się że będzie jeszcze gorzej, biorę na to witaminy ale po tym jak usłyszałam, że istnieją ćwiczenia potrzebuję na ten temat trochę więcej informacji, z góry dziękuję
Bardzo ciekawe co piszecie...ćwiczenia relaksacyjne dla oczu..proste a użyteczne a czy znacie jakieś inne "domowe" sposoby na zmęczone oczy??? Powiem szczerze,że może ćwiczenia są ok..ale niestety na mnie za bardzo nie działają..a słyszałam gdzieś o jakiś naparach..wyciągach na oczy i może bym to zastosowała, ale nie wiem jak i co przede wszystkim Potrzebuje jakiś konkretnych rad najlepiej jakiś sprawdzonych i pewnych może optyka???
Witam-Kilka rad odnośnie relaksu dla oczu: -Kiedy czytasz upewnij się czy oświetlenie jest odpowiednie dla oczu,a szczególnie należy unikac oślepiających żródeł światła-Od czasu do czasu pozwól odpocząć oczom zakrywając je dłońmi nie dotykając powiek-Często zmieniaj odległość z jakiej pracujesz.Jeśli odczuwasz coraz większe zmęczenie oczu,trzymaj przedmioty z wiekszej odległości.POZDRAWIAM
Ćwiczenia są fajne, ale pomagają raczej na chwilę. Mi pomogły okulary z korekcją, co prawda niewielką ale efekt jest super, nie odczuwam takich dolegliwości jak wcześniej.