Podwójne widzenie?

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Podwójne widzenie?

Postprzez wCzteryOczy » 25 sie 2012, o 09:35

Witam!
Mam klienta, który zamawiał okulary do dali i bliży.
Dal:
PO: - 2.5/-1.75 95
OL: 0/-1.0 95
Bliż:
OP: -0.5/-1.75 95
OL: 2.0/-1.0 95
i z zaćmą.
Okulary nosił przez miesiąc, wrócił, mówi, że nie widzi w nich podwójnie i "lata" mu obraz. Jak zamknie jedno oko to widzi ok, drugie tez, a jak patrzy przez okulary to widzi podwójny obraz (i oba obrazy są wyraźnie). Występuje to w przypadku obu par okularów. Sprawdziłam okulary, są zrobione wg recepty, pani doktor też uznała, że wszystko z jej strony jest ok i nigdy sie z czymś takim nie spotkała, a doświadczenie ma niemałe. Zasugerowała wadę soczewki, ale w to też nie chce mi się wierzyć, bo rozumiem w jednej parze, ale nie w obu.
Spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem?
wCzteryOczy

Re: Podwójne widzenie?

Postprzez fajna-brunetka » 27 sie 2012, o 10:09

bardzo ciekawa sytuacja... ja nie jestem specjalista ale wyglada to na słabsze działanie mięśni oka, które byc może spowodowane jest jakąś chorobą ... Bo czy może dojść do sytuacji, że wsparcie oka korekcją może doprowadzić do takiego rozleniwienia mięśni? Trudno cokolwiek gdybać, ja ze swojej strony radziłabym temu pacjentowi odwiedzić optomerystę, który typowo zajmuje sie wadami refrakcji i na pewno pomoże w tej sytuacji. Za wskazówką naszego experta proszę wybierać tych specjalistów, którzy są odpowiednio wykwalifikowani i cieszą się bardzo dobrą opinią publiczną.
Zyczę powodzenia i pozdrawiam
fajna-brunetka

Postprzez wCzteryOczy » 27 sie 2012, o 10:41

Co ciekawe przez szkła u p. doktor widział dobrze, w starych okularach (mineralnych) też wszystko ok. Nowe okulary są plastikowe. Moze to kwestia zastosowanego materiału...
Ale nigdy o czymś takim nie słyszałam.
wCzteryOczy

Postprzez LEMUR » 27 sie 2012, o 11:49

sprawdzic rozstaw i wysokosc montazowa nowych do starych.
To czesto spotykany "blad" - nie sprawdza sie jak sa wykonane poprzednie okulary, jezeli byly inaczej to doszlo do adaptacji efektu pryzmatycznego, nowe (moze prawidlowo) jednak inaczej niz w poprzednich powoduja zaburzenia widzenia obuocznego.

czy wczesniej osoba tez miala tak duza wartosc astygmatyzmu? jak z poprzednia korekcja?
LEMUR

Postprzez wCzteryOczy » 27 sie 2012, o 13:07

Starych nie widziałam... pacjent powiedział, że miał kiedyś szklane, ale to było dawno i źle moce były dobrane i nie wie gdzie je ma, bo ich nie nosił dawno.
Rozstaw w obecnych jest zrobiony dobrze :)
Ale jak naprawdę na nic nie wpadniemy to poproszę, żeby szukał starych.
wCzteryOczy

Postprzez LEMUR » 27 sie 2012, o 22:19

czyli dawno nie nosil okularow i dostal taka korekcje, dobrze rozumiem. Jezeli tak, to moze byc przyczyna, nalezy dokladnie ustalic co znaczy "lata obraz" byc moze to wlasnie soczewka toryczna powoduje "latanie / plywanie obrazu" czesto jednoocznie jest niezauwazalne, natomiast obucznie zaczyna "plywac / latac" cos do czego nie jest przyzwyczajony.
LEMUR

Postprzez wCzteryOczy » 28 sie 2012, o 10:24

Poprzednie moce to
OP +0.75/-0.75
OL +0.25/-1.0
do bliży add. 2

ale jeżeli wcześniej nie nosił to może rzeczywiście musi się przystosować :)

zobaczymy co będzie dalej
wCzteryOczy

Postprzez Stylion_pl » 28 sie 2012, o 14:29

Raczej na pewno musi się przystosować,to normalna sprawa. W takim razie daj znać jak będzie za jakis czas,na odpowiedź czekamy na forum.
Stylion_pl

Postprzez zero » 28 sie 2012, o 20:23

Panowie! Żadne cuda, normalka. W starych okularach różnica w pionie 0,50, a w nowych 2,5 dptr. Nawet niewielkie niedokładności pionowego centrowania (a w okularach do bliży opuszczenie oczu)dla takiego układu mocy i położenia kątowego osi cylindrów spowodują znaczne efekty pryzmatyczne i obraz może się dwoić. Trzeba pomierzyć położenie pionowe źrenic, kąt pantoskopowy i środki soczewek - poziomo i pionowo, policzyć pryzmaty i wyjdzie co i jak. Oczywiście, jeżeli korekcja jest prawidłowa, bo jak moc soczewek jest zła to wszystko jest nic nie warte.
zero

Postprzez wCzteryOczy » 7 wrz 2012, o 09:45

Pacjent miał się zgłosić, ale na razie nie ma czasu, a więc nadal nie wiem co może być przyczyną, ale nie zapomniałam o Was i jak tylko będę coś wiedziała to napiszę. A może po prostu już się przyzwyczaił i widzi dobrze :D
wCzteryOczy

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu