Nowe okulary - gdy patrzą w prawą stronę widzę podwójnie

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Nowe okulary - gdy patrzą w prawą stronę widzę podwójnie

Postprzez GrzesiekR » 24 kwi 2014, o 10:50

Witam

Uprzejmie proszę o pomoc w mojej sprawie. Ponad 2 tygodnie temu zmieniłem okulary na nowe, gdyż w poprzednich słabo widziałem. W nowych okularach gdy patrzę w lewą stronę widzę podwójnie (przy patrzeniu na wprost i w prawo nie ma tego problemu).

Zauważyłem też, że jak zamykam na przemian lewe i prawe oko patrząc w lewą stronę, to obrazy widziane każdym okiem znajdują się w znacznej odległości od siebie.

Moje nowe soczewki:
Dal
OP: sfera -4,0 cylinder -0,5 oś 5 stopni
OL: sfera - 2,0 cylinder -1,0 oś 180 stopni

Dodam, że po kilku dniach od zakupu poszedłem do optyka zapytać co jest przyczyną. Optyk nie widziała i zasugerowała, abym pochodził przez 2 tygodnie w tych okularach, bo może się poprawi. Przed kolejną wizytą byłbym wdzięczny za Wasze wskazówki.

Pozdrawiam
GrzesiekR

Re: Nowe okulary - gdy patrzą w prawą stronę widzę podwójnie

Postprzez zero » 24 kwi 2014, o 18:41

gdy patrzę w lewą stronę widzę podwójnie (przy patrzeniu na wprost i w prawo nie ma tego problemu).

Sprawa jest oczywista
Optyk nie widziała i zasugerowała, abym pochodził przez 2 tygodnie w tych okularach, bo może się poprawi

Co ma się poprawić? Sakramentalne – trzeba się przyzwyczaić. Do czego?
Możliwe przyczyny są jak zawsze trzy:
1. Źle centrowane soczewki
2. Zaburzenia pracy mięśni okoruchowych
3. 1 i 2 łącznie
Jak duży błąd centrowania i w którym kierunku? Jeżeli zaburzenia pracy mięśni, to jakie, których i jak to sprawdzić? To optyk powinien od razu wiedzieć, po pana opisie problemów. Jak nie wie, to niech sobie poczyta i pouczy się.
Ja obstawiam pierwszą przyczynę – złe centrowanie soczewek.
Zauważyłem też, że jak zamykam na przemian lewe i prawe oko patrząc w lewą stronę, to obrazy widziane każdym okiem znajdują się w znacznej odległości od siebie.

W pana przypadku tak będzie. Przy prawidłowym centrowaniu obrazy będą przesunięte przy patrzeniu w obie strony. Rzecz w tym, aby to przesunięcie było na tyle małe, że układ wzrokowy będzie mógł złożyć te dwa obrazy w jeden. I to jest zadanie optyka, a nie tylko doszlifowanie kształtu soczewki, co zresztą dzisiaj robią automaty. Przy dużych odchyleniach oczu od patrzenia na wprost (w obu kierunkach), dwojenie może się pojawić również przy prawidłowym centrowaniu. Możliwym rozwiązaniem będzie wówczas ruch głową, aby doprowadzić do złożenia obrazów lub .... soczewki kontaktowe.
zero

Postprzez GrzesiekR » 27 kwi 2014, o 13:40

Bardzo dziękuję. Problem ciągle występuje, więc wkrótce pójdę do optyka. Pozdrawiam
GrzesiekR

Postprzez Magdalena12 » 16 cze 2014, o 09:26

Ciekawe czy znacznie trudniej jest dobrac korekcję osobom z zaburzeniami mięśni okołoruchowych aby nie wystepował podobny problem? zna ktoś podobne przypadki?
Magdalena12

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu