Jak odróżnić okulary dobrej jakości

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Jak odróżnić okulary dobrej jakości

Postprzez gwiazda2011 » 26 sie 2014, o 13:23

Hej mam sprawę,mój tata dostał receptę od okulisty na okulary i lekarz podpowiedział mu,żeby zrobił sobie progresywne (ma już wadę do dali i do bliży). Wytłumaczył mu na czym rzecz polega,trochę poczytaliśmy tutaj na forum i stwierdziliśmy,że rozwiązanie jest ok,ale problem polega na różnicy cenowej. Tata polatał dzisiaj po mieście i popytał o ceny i okazało się,że jest bardzo duża rozbieżność cenowa. W jednym zakładzie wyliczyli mu takie szkła za 500zł, w kolejnym za 1000zł,a w następnym za 1200zł. I teraz mamy problem z dokonaniem wyboru. Wiadomo,że najlepiej byłoby kupić te najtańsze,ale jak poznamy,że są one tak samo dobre jak te droższe,czy to możliwe,że w trzech sąsiadujących zakładach są takie różnice cenowe?
gwiazda2011

Re: Jak odróżnić okulary dobrej jakości

Postprzez gwiazda2011 » 26 sie 2014, o 13:35

Aha i jeszcze jedno w ostatnim punkcie Pani pytała tatę jakiej jakości szkła liczył pierwszy optyk,ale tata nie pytał ani o nazwę producenta ani o ich jakość,więc nie potrafił jej odpowiedzieć na to pytanie,stąd nasza prośba o pomoc. Z drugiej strony nie mamy pewności,że cena tych drogich szkieł będzie adekwatna do ich jakości.
gwiazda2011

Postprzez wCzteryOczy » 27 sie 2014, o 09:32

Droga gwiazdo :) z okularami jest tak jak z butami, mogą być lepszej lub gorszej jakości, dodatkowoo przy okularach progresywnych nie chodzi tu tylko o cechy użytkowe (lepsze czyszczenie, szybsze odparowanie), ale także o tzw. szerokość stref progresji.
Mówiąc inaczej - im okulary progresywne są droższe tym łatwiej się przez nie patrzy (pola do widzenia bliży, dali, a także odległości pośrednich) są szersze, obraz jest bardziej stabilny.
Wiadomo, że jest też kilka firm produkujących soczewki i od tego jaka to będzie firma też zależy cena.
ja polecam soczewki sprawdzonych, wiodących na rynku firm, jeżeli finanse na to pozwalają również polecam soczewki z szerszymi polami, a jeżeli finanse nie pozwalają to wg. mnie lepiej zaoszczędzić i za jakiś czas sprawić sobie dobre okulary, z których będziecie Państwo zadowoleni :)
wCzteryOczy

Postprzez cicha_woda » 27 sie 2014, o 11:36

Są też duże różnice cenowe u różnych producentów, jednej firmy szkła progresywne mogą kosztować od 200 do 1500 zł, drugiej od 500 do 2000 a trzeciej od 800 do 3000... Najlepiej jest iść do dobrego optyka z polecenia i zapytać dokładnie co oferuje i z czego wynika różnica cenowa.
cicha_woda

Postprzez niki » 27 sie 2014, o 13:17

Trzeba mieć na uwadze że ta różnica w cenie wynika głównie z różnicy w jakości. Nigdy nie polecam najtańszych szkieł progresywnych, ponieważ to one głównie są "winne" opinii że do progresów trudno się przyzwyczaić. Im lepsze soczewki progresywne tym łatwiejsza adaptacja i większy komfort użytkowania. Musicie przeanalizować swoje możliwości finansowe i ewentualnie pooszczędzać jeszcze na lepsze szkła, bo lepiej poczekać niż wydać np. 500zł i odłożyć okulary na półkę ze względu na to że nie będzie można w nich chodzić.
niki

Postprzez czytelnik » 28 sie 2014, o 12:06

niki napisał(a):ta różnica w cenie wynika głównie z różnicy w jakości.

?

słowo "jakość" nie tłumaczy skąd się bierze ta różnica, to nie jest wyjaśnienie dla prostego człowieka nie będącego w temacie...
czytelnik

Postprzez niki » 29 sie 2014, o 10:17

czytelnik napisał(a):
niki napisał(a):ta różnica w cenie wynika głównie z różnicy w jakości.

?

słowo "jakość" nie tłumaczy skąd się bierze ta różnica, to nie jest wyjaśnienie dla prostego człowieka nie będącego w temacie...

Wyjaśnienie znaczenia słowa "jakośc" w tym przypadku nastąpiło w dalszej części wypowiedzi: "Im lepsze soczewki progresywne..."
niki

Postprzez dzika » 29 sie 2014, o 16:19

To prawda jakość ma swoją cenę :)
dzika

Postprzez gwiazda2011 » 29 sie 2014, o 16:38

Hmm...co prawda niewiele z tego wszystkiego rozumiem,ale jedno czego nie trzeba mi tłumaczyć to na pewno to,że jeżeli zainwestujemy w ten zakup to tata będzie zadowolony. Jeżeli chodzi o finanse to wiadomo,że zawsze są jakieś potrzeby,ale mój ojciec generalnie lubi wydawać kasę na rzeczy konkretne i jeżeli te okulary się sprawdzą to na pewno nie będzie żałował,że dokonał takiego wyboru. Chodziło mi tylko o to aby przez przypadek ktoś nie próbował nas naciągnąć boo skoro można kupić coś w jednym miejscu za 500zł,a w drugim to samo za 1200zł to wiadomo,że każdy normalnie myślący wróci do pierwszego punktu i tam dokona zakupu. Ale w tym wypadku okazuje się,że ''to samo" wcale nie oznacza "tego samego",a zupełnie coś innego ;)
gwiazda2011

Postprzez gwiazda2011 » 29 sie 2014, o 16:40

Aha chciałam jeszcze zapytać o tych producentów lub nazwę szkieł o które mogę pytać i być pewna,że będą dobre?
gwiazda2011

Następna strona

Powrót do Okulary