Pamiętałem, że gdzieś to widziałem i znalazłem. Oto fragment tego co w swoim biuletynie pisał swego czasu jeden z producentów soczewek:
„ Z wielu profesjonalnych publikacji można dowiedzieć się, że mimo, iż monitory wytwarzają różnego rodzaju promieniowanie, to poziom jego emisji, zbadany przez niezależne zespoły badawcze na całym świecie, jest wielokrotnie niższy od wartości przyjętych jako dopuszczalne, jest więc całkowicie bezpieczny dla ludzkiego zdrowia.
W przypadku, gdy potrzebujemy okularów korekcyjnych, należy zadbać o dobrej jakości szkła i odpowiednie oprawki, a warstwa antyrefleksyjna zapewni właściwe, niezakłócone odbiciami widzenie. Dodatkowe filtry UV nie mają więc istotnego znaczenia – 1 rok pracy przy komputerze odpowiada zaledwie 1 godzinie przebywania na słońcu. Jeżeli cieszymy się dobrym wzrokiem nie musimy zaopatrywać się w żadne okulary ochronne.
Zawsze jednak musimy zadbać o właściwe warunki pracy np. odpowiednie oświetlenie, wygodną pozycję w czasie pracy czy właściwe ustawienie monitora. W takich warunkach zdrowie naszych oczu będzie całkowicie bezpieczne.”
Dzisiaj ten sam producent uważa coś zupełnie przeciwnego. Ciekawe, ale podobno tylko krowa nie zmienia zdania.