Soczewki do dali a okulary do bliży??

Soczewki do dali a okulary do bliży??

Postprzez Zuzanna » 16 cze 2011, o 08:34

Witam. Jestem aktywną 40+ ;) Od jakiegoś czasu noszę okulary. Mam taką receptę Do dali: OP +1.5 OL +1.0 Do bliży: OP +3.5 OL +3.0. Najpierw miałam 2 pary okularów-MASAKRA!!! Później zrobiłam sobie okulary progresywne i to był strzał w 10 :D Ale choć te okulary są super i czasem zapominam, że je mam to czasem jednak jeszcze przeszkadzają. Lubię aktywny tryb życia, uprawiam różne sporty i nie ukrywam, że czasem okulary są przeszkodą albo zwyczajnie boję się, że je zniszczę a trochę kosztowały. I w związku z tym mam pytanie. Czy mogłabym kupić sobie soczewki kontaktowe?? i 2 pytanie. Jak wygląda wtedy sprawa czytania?? Czy potrzebne mi są wtedy jakieś inne okulary do czytania?
Zuzanna

Re: Soczewki do dali a okulary do bliży??

Postprzez niki » 16 cze 2011, o 08:44

Myślę że nosząc soczewki kontaktowe, do czytania wystarczą ci okulary o mocy +2.0. Tak logicznie myśląc :)
niki

Postprzez Paula Optometrysta » 16 cze 2011, o 13:35

ja proponowałabym soczewki kontaktowe multificalne:) czyli tak jak okulary progresywne zapewniaja dobre widzenie na wszystkie odlegloscxi . polecam soczeweki multifocalne ktore wprowadzila na rynek firma Ciba Vision. Jeżeli sa dobrze dopasowane, czyli dobrze dobrana jest moc( ktora zcasem moze sie roznic od mocy w okularacxh) efekt jest bardzoi dobry. Polecam, sprobowac takiego rozwiazania, zwlaszcza jezeli preferuje Pani aktywny tryb zycia.
Paula Optometrysta

Postprzez Zuzanna » 17 cze 2011, o 12:29

Oooo...to cos takiego istnieje?? Mój optyk nic o tym nie mówił... Może to jest fajny pomysł-z okularów progresywnych jestem bardzo zadowolona. A ile takie soczewki kosztują? I czy każdy okulista dobierze mi takie soczewki??
Zuzanna

Postprzez Paula Optometrysta » 17 cze 2011, o 15:10

Alez istnieje:)) i jest to całkiem fajne rozwiązanie. Cena za opkowanie( 3szt)- 1 szt na miesiąc- to ok 121zl. czyli koszt na 3 miesiace to ok 240 zl , sa tez opakowania 6 szt- ok 242zl.
Co do doboru.. niestety nie wszyscy specjalisci dobieraja tego typu soczewki, a aby w pelni odczuc komfort uzytkowania i sie nie zrazic do tego typu soczewek wazne jest umiejetne dopasowanie.
Paula Optometrysta

Postprzez Zuzanna » 20 cze 2011, o 15:12

No właśnie...czyli najpierw trzeba poszukać dobrego specjalisty. Pomyślę nad tym. Ale do tego czasu chciałabym sobie spróbować ze zwykłymi soczewkami kontaktowymi. Obawiam się tylko, czy jak założę soczewki to moje okulary do czytania z mocami +3.5 i +3.0 będą zdawały egzamin. Może mi ktoś powiedzieć jak to jest? Bo na logikę to wydaje mi się, że powinnam zmienić szkła w okularach do czytania na słabsze...
Zuzanna

Postprzez dzika » 20 cze 2011, o 16:12

Wcześniej już było pisane,że prawdopodobnie będzie trzeba zmienić szkła do czytania przy stosowaniu soczewek kontaktowych do chodzenia.To odpowiednio dobierze okulista.Pozdrawiam :)
dzika

Postprzez Paula Optometrysta » 21 cze 2011, o 08:21

okularu do czytania zakladane na soczeweki to moce +2,0. Jednank jeżeli do tej pory nie nosila Pani soczewek to i tak trzeba dobrac w gabinecie jaki tym bedzie dla Pani oka najlepszy i najbezpieczniejszy. Wiec jak juz i tak bedzie Pani w gabinecie to mozna sprobowac te soczeweki multifikalne.:) naprawde polecam:)
Paula Optometrysta

Postprzez IGOR » 14 sty 2014, o 15:58

Moja znajoma też tak sobie poradziła z problemem czytania w soczewkach- okulista dobrał jej okulary po dokładnym dobraniu soczewek kontaktowych. w zasadzie to ja ja namówiłem na soczewki bo ze swoich jestem zadowolony, ale ona wybrała inny sposób- soczewki do chodzenia + okulary do czytania zakładane przy noszeniu soczewek. Trwało to troche dłużej bo najpierw okulistka musiała się upewnić że dane soczewki sa dokładnie dopasowane i dopiero po 3 tygodniach uzytkowania i kontroli okulistycznej okulistka dobrała do tego okulary. Tak czy siak znajoma ma 2 pary okularów do czytania+ jedne do chodzenia a ja jedne soczewki i jedne okulary :) no ale najwazniejsze ze jest zadowolona.
IGOR

Postprzez Magdalena12 » 15 sty 2014, o 09:41

Zadowolenie użytkownika to podstawa, a opisany przykład przedstawia, że nie każdy stawia na minimalizm. Jedni uważają, że jedne okulary i jedne soczewki sa wystarczające, a innym komfort daje inne rozwiązanie. Oby tylko znajoma zakładała odpowiednie okulary podczas uzytkowania soczewek :)
Magdalena12

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe