Okulary apteczne

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Okulary apteczne

Postprzez zez_ukryty » 24 mar 2011, o 11:19

Miało coś być takiego jakaś ustawa czy coś, zabraniające sprzedaży okularów "gotowych" w aptekach i chyba nie tylko.
zez_ukryty

Postprzez Tomasz » 24 mar 2011, o 11:31

Witam. Zgadzam się z przedmówczynią-to NIEDORZECZNE. Przecież większość nieświadomych niczego ludzi raczej nie pomyśli, że w aptece mogą kupić coś co nie tylko zdrowiu nie pomoże, ale wręcz ZASZKODZI!!! Sam kiedyś dałem się nabrać- w pewnym wieku już "nie starczało mi ręki do czytania" ;) i pomyślałem kupię sobie okulary. Nie miałem czasu na wizytę, nie chciało mi się czekać do okulisty-kupiłem w aptece. Szybko pożałowałem swojej decyzji, bo oczy zaczęły boleć. Poszedłem w końcu do okulisty, dostałem receptę, zrobiłem porządne okulary w fajnej oprawce-do tego stopnia, że nawet jej polubiłem :D A i żona jakoś tak inaczej spojrzała jak wieczorem czytałem książkę w łóżku.... :D Więc naprawdę przestzregam i polecam tylko porządne okulary od optyka. Pozdrawiam
Tomasz

Postprzez J.M. » 25 mar 2011, o 12:43

Okulary gotowe są w aptece ale nie tylko,bo fajne widziałam w sklepie po 5zł.Oprawa naprawdę orginalna :) i po założeniu nawet wygodna.W optyku nie widziałam takich wzorów. :) Tak samo jest z okularami słonecznymi,szkoda że jakość jest kiepska i szkodzą.Pozdro
J.M.

Postprzez zez_ukryty » 26 mar 2011, o 20:30

Podobne wzory na pewno się znajdzie. I okej, oprawa fajna, dobrze leżała tylko, że nie można jej modelować bo jest z takiego materiału, którego nie jesteśmy w stanie podgrzać w salonach optycznych. Dodatkowo zausznik bez metalowego stelaża i łuszcząca się pod wpływem potu "farba". A po jakimś czasie zaczną się zsuwać z nosa, cisnąć za uszami. Kiedyś też miałem w salonie taki plakat "chcesz mieć zeza? kupuj gotowe okulary" . Wzbudzał niemałe zainteresowanie.
zez_ukryty

Postprzez Z.Optyk » 29 mar 2011, o 12:47

Dzień Dobry. Ja widziałam taki plakat na drzwiach optyka w przychodni. I uważam, iż jest to bardzo dobry pomysł-może klient 2 razy się zastanowi zanim wyjdzie z salonu optycznego zdegustowany ceną okularów z porządnymi szkłami i zanim uda się w celu nabycia okularów do apteki "bo to tylko do czytania"... Naprawdę ciężko czasami przekonać ludzi, że jeśli chodzi o soczewki okularowe to niestety WYŻSZA CENA=WYSOKA JAKOŚĆ I ZDROWIE DLA OCZU. Pozdrawiam
Z.Optyk

Postprzez Olechandro » 14 lip 2011, o 12:54

Witam! Przytrafiła mi się straszna rzecz!! Jutro o 4 rano z pod Łodzi wyjeżdżam nad morze noszę moce -4 i -3,75 jestem kierowcą a urwał mi się zausznik. Nie ma sensu żeby to zrobić bo trzeba zamówić nowy, zamontować i procedura może potrwać z koło 5-10 dni roboczych. Nigdy nie nosiłem soczewek kontaktowych i chyba nie przekonam się żeby coś sobie wkładać do oka. Mój Optyk polecił mi w tym wypadku ostatecznie zakup okularów aptecznych pod warunkiem że po powrocie z urlopu od razu okulary wyrzucę do kosza... Czy one naprawdę mogą być aż tak szkodliwe?? Tylko teraz co ze słońcem??? moje były z porządnym antyrefleksem...
Olechandro

Postprzez zez_ukryty » 14 lip 2011, o 13:24

Ostatecznie jeżeli nie ma innej możliwości, typu sklejenie zausznika, podmienienie go na inny to chyba jedynie zostają Panu gotowce, w których się Pan będzie męczył (w gotowcach moce są na każde oko takie same, w Pana przypadku proponuję -4,00 o rozstawie źrenic nie wspominam). Mimo, że jesteśmy wrogami gotowych nie będziemy panu kazali jechać bez okularów. Swoją drogą myślę, że znalazłby się w Łodzi (i nie tylko, ale trzeba zadzwonić) optyk co zrobiłby okulary nawet na dziś (chociażby jakieś tańsze, proponuję Lutomierską 26, tam mają magazyn soczewek). A co do antyrefleksu to on do słońca nie ma nic do rzeczy.
zez_ukryty

Postprzez dzika » 14 lip 2011, o 15:47

Nie polecam gotowych.Jeśli już to proszę skleić je nawet na taśmę a jak Pan dojedzie na miejsce to popytać tam o zausznik lub ewentualnie zrobienie na wczasach nowych :) może znajdzie Pan coś wyjątkowego i fajnego :)
dzika

Postprzez Olechandro » 18 lip 2011, o 13:42

Witam!! Chciałem się podzielić świetnymi wiadomościami. Właśnie wróciłem od Optyka w Gdyni i jestem bardzo zadowolony, mile zaskoczony ponieważ znalazłem sobie świetne oprawy w przestępnej cenie i szła które również są tańsze niż w Centrum. Ogólnie na soczewkach znam się dość dobrze ponieważ okulary noszę już ładnych parenaście lat i różnica cenowa jest istotna jeżeli patrzy się ŁÓDŹ - WARSZAWA a Trójmiasto. Już w piątek mam odbiór nowego nabytku, więc zdążę jeszcze przez tydzień popatrzeć na nasze piękne morze przez nowe soczewki.

Pozdrawiam
Olechandro

Postprzez zez_ukryty » 18 lip 2011, o 21:38

No to będzie suwenir z nad morza jak się patrzy. A jakież to soczewki tam Panu zamontują? I w jakiej cenie (z ciekawości pytam). Pozdro :)
zez_ukryty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary