plastikowe czy szklane?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: plastikowe czy szklane?

Postprzez MARK » 9 wrz 2011, o 14:52

Jeśli chodzi o szybkie odparowanie okularów,to zarówno soczewki szklane jak i plastikowe mają teraz dodatkowe powłoki,które przyśpieszają odparowanie lub zapobiegają osiadaniu kurzu,pyłu.Optyk na pewno doradzi coś odpowiedniego.Ja osobiście mam soczewki plastikowe z dobrą powłoką i jestem zadowolony.
MARK

Postprzez zez_ukryty » 9 wrz 2011, o 15:08

Parowanie soczewek jest rzeczą normalną, uwarunkowaną od materiału. Powłoki mogą tylko i wyłącznie zminimalizować parowanie albo przyśpieszyć odparowywanie. Nic poza tym. Nie da się do wyeliminować.
zez_ukryty

Postprzez rafael » 12 wrz 2011, o 10:46

Aha... a czy z soczewkami okularowymi jest tak jak z szybami w samochodzie?? Jeżeli są zadbana, czyste, pielęgnowane to mniej będą parować?? Czy jakieś dodatkowo odparowywacze typu chemax 2 coś daje?? czy to pic na wodę???
rafael

Postprzez MARK » 13 wrz 2011, o 08:28

Płyny używam przeznaczone do szkieł okularowych ale gdy jest różnica temperatur to i tak parują.Płyn szybciej pozwala doczyścić okulary i nie ma smug.Wtedy wiadomo lepiej się widzi :D Polecam,bo zwykła woda nie doczyści tak szkieł
MARK

Postprzez LEMUR » 13 wrz 2011, o 08:44

Ja to ujme nieco inaczej.
Jezeli bedziesz mial soczewki "brudne" i z powloka antyrefleksyjna to gwarantuje znaczne pogorszenie widzenia. Na klarownej soczewce kazde popalcowanie, pobrudzenie jest bardziej widoczne niz na soczewce bez powloki AR - mimo iz obie moga byc zabrudzone tak samo lub podobnie.

Wiekszosc plynow zawiera izopropanol, ktory dobrze czysci oraz szybciej sam plyn odparowuje po wytarciu. Warto moze zainwestowac w soczewki z powloka oleofobowa, hydrofobowa przez co kurz, pyl bedzie trudniej osiadal, a czyszczenie samo sprawi mniej "klopotow"

Parowanie soczewek to fizyka, nie da sie jej "wyeliminowac", mozna nieco przyspieszyc ten proces (odparowania), jednak im wyzsza roznica temperatur tym wiekszy efekt parowania - i na to nie ma rady. Pytanie tylko jak szybko.

W warunkach domowych spokojnie mozesz korzystac ze zwyklego mydelka i wody, w podrozy, na wyjezdzie, gdzie nie masz mozliwosci wyczyszczenia - warto miec cos pod reka. Przede wszystkim dobra sciereczke z mikrowlokien. Nie sadze aby okularki az tak sie gdzies zabrudzily aby sama sciereczka nie wystarczyla. Pamietaj ze majac zakurzone soczewki - wycierajac je - mozesz z czasem doprowadzic do zniszczenia / zarysowania powloki antyrefleksyjnej.
LEMUR

Postprzez rafael » 13 wrz 2011, o 15:16

Okej rozumiem. Mam teraz tylko pytanie bo ten cały chemax co był mi zalecany jest w takim areozolu rozpylaczu. Zdania są podzielone na temat jego użytkowania. jedni mówią żeby spryskać soczewki po dwóch stronach i wytrzeć ściereczką, inni że w ogóle nie wycierać samo wyschnie a jeszcze inni że ten płyn po spryskaniu trzeba wetrzeć palcem w soczewkę. Czy to ma jakieś znaczenie?? nie chciałbym ich zniszczyć tym bardziej że zamówiłem bardzo dobrze szkła.
rafael

Postprzez LEMUR » 13 wrz 2011, o 19:27

rafael napisał(a):jedni mówią żeby spryskać soczewki po dwóch stronach i wytrzeć ściereczką, inni że w ogóle nie wycierać samo wyschnie a jeszcze inni że ten płyn po spryskaniu trzeba wetrzeć palcem w soczewkę

jejku, a po co soczewke z kazdej strony? No fakt, szybciej przyjdziesz po nastepny ;) prawa rynku i marketingu.
Ale ja sugeruje tylko jedna soczewke z jednej strony, sciereczka przeniesc na pozostale 3 powierzchnie - ekonomiczniej a i sie plyn niepotrzebnie nie marnuje - i wytrzec sciereczka z mikrowlokien. Et Voilà!
LEMUR

Postprzez MARK » 14 wrz 2011, o 08:25

Jeśli chodzi o chemax to są 3 rodzaje.Ja używam ten z pomarańczową etykietką,bo jest przeznaczony do soczewek z powłoką AR.Pryskam raz i rozcieram palcem po wszystkich stronach.Wycieram do sucha mikrofazą.Koniec :)
MARK

Postprzez LEMUR » 14 wrz 2011, o 08:39

tak, sa 3, do mycia jest czerwony i bialy. Zielony ulatwia odparowanie
LEMUR

Postprzez Sklep_Optyczny » 3 paź 2011, o 13:49

W kwestii pielęgnacji okularów czy soczewek,to uważam że wszystko załatwia odpowiedni i dobry płyn. Mycie,pielęgnacja samą wodą niestety na nic się nie zdaje. Po tym jeszcze szybciej parują.
Sklep_Optyczny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary