Soczewki kontaktowe przeciwsłoneczne???

Re: Soczewki kontaktowe przeciwsłoneczne???

Postprzez siatkareczka » 5 sie 2011, o 17:52

Spokojnie mnie się nie da urazić :) Zresztą też mam duży dystans do wszystkiego także do Siebie ;) Zostanę chyba u was na forum stałym bywalcem bo jesteście na bieżąco ze wszystkim i wtedy i ja będę na czasie ;)) pozdrawiam i do zobaczenia
siatkareczka

Postprzez katherina » 8 sie 2011, o 10:53

Zostań z nami siatkareczko jak najdłużej :)
katherina

Postprzez niezapominajka » 19 wrz 2011, o 22:33

A ja sobie tak czytam i czytam i może uda ci się Katherina odpowiedzieć na moje "rozkminki" :D Czy pogoda, ilość słoneczka ma wpływ na noszenie soczewek????? Bardzo często spotykałam się z ludźmi, którzy zamieniali okulary na soczewki zwłaszcza latem, bo to można założyć fajne i dobre okularki przeciwsłoneczne, słońce wtedy nas tak nie razi, wiadomo że uprawiamy wtedy masę sportów na świeżym powietrzu....Ale czy tak jest rzeczywiście, że głównie latem zamieniamy okulary na soczewki, żeby mieć lepszy komfort??? Czy wtedy jest tak duże niebezpieczeństwo silnego słońca które może dostać się do naszego oka i zwykłe optyczne okulary nie zatrzymają go????!!!! A słońce zimowe odbijające się np od śniegu??? Czemu ludzie latem noszą częściej soczewki niż zimą????? Mh...ciekaweeeee :idea:
niezapominajka

Postprzez zez_ukryty » 19 wrz 2011, o 23:32

:D w zimę soczewka kontaktowa łapie temperaturę otoczenia i mówiąc prosto - było mi zimno w rogówkę :D Musiałem mrugać jak głupi, żebym tego nie odczuwał :D Ale myślę, że użytkowników sk. jest tyle samo latem co zimą (tych użytkowników całorocznych, co noszą ciągle) zaś wiadomo latem chwilowo popyt na sk rośnie właśnie dla sanglasów. A przy niektórych soczewkach to właśnie prędzej okulary "optyczne" zatrzymają szkodliwe promieniowanie zamiast soczewki kontaktowej . Słońce zimowe po prostu oślepia. Wtedy możemy sobie też założyć sanglasy tudzież przeciwsłoneczne barwione z korekcją.
zez_ukryty

Postprzez katherina » 21 wrz 2011, o 13:57

Popieram wypowiedź kolegi niezapominajko :) już kiedyś doszło do dość burzliwej wymiany zdań co do właściwości ochronnych soczewek kontaktowych...co do ilości użytkowników może ich procent wzrasta na lato, ale zazwyczaj jest to noszenie sezonowo - wakacyjne lub też imprezowo- okazjonalne,a więc okulary przeciwsłoneczne + soczewki kontaktowe dają nam idealną ochronę, komfort widzenia jak również zaje...y design :)
katherina

Postprzez Maja » 24 lis 2011, o 09:37

Witam-Mam taki dylemat.Czy korygować wadę wzroku za pomocą soczewek kontaktowych czy jednak za pomocą okularów.Ten dylemat dręczy mnie jak i wiele innych osób-szczególnie latem,gdy chętniej uprawiamy sporty,a warunki pogodowe sprawiają,że okulary słoneczne staja sie niezbędne.
Maja

Postprzez Agnes » 25 lis 2011, o 09:11

Droga Maju-Postępujący w szybkim tempie rozwój wiedzy medycznej i technologii powoduje,że zarówno okulary,jak i soczewki kontaktowe są dzisiaj pod wieloma względami bardzo zaawansowanymi produktami i dla wielu osób wybór między nimi nie jest łatwy.Soczewki kontaktowe są nie do pobicia pod względem wagi.Chociaz współczesna technologia pozwala wytwarzać zarówno okularowe szkła jak i oprawki o minimalnym ciężarze,to w konkurencji z ważącymi ułamek grama soczewkami nie maja najmniejszych szans.
Agnes

Postprzez Aldona » 28 lis 2011, o 10:33

Soczewki czy okulary? Wybór należy do Ciebie.Odnośnie komfortu widzenia to wyrazną przewagę mają soczewki kontaktowe.Nałożone bezpośrednio na powierzchnię oka zapewniają nie tylko obraz bez zniekształceń,ale także ostrość widzenia,gdziekolwiek skierujemy wzrok -poruszaja się bowiem razem z gałka oczna .Niestety, szkła okularowe mogą w widoczny sposób zniekształcać obraz,zwłaszcza w przypadku większych wad lub wtedy ,gdy różnica wad między prawym a lewym okiem jest znaczna.Poza tym,ponieważ okulary oddalone są od oka o ok.1-2cm ,gdy zechcesz spojrzeć w bok,do góry lub w dół bez poruszania głową w pewnym momencie będziesz patrzeć na nieostry świat poza okularami.W wielu dyscyplinach sportu,w których wielkośc pola widzenia i widzenie peryferyjne mają duze znaczenie,soczewki to w zasadzie jedyna alternatywa dla zawodników .
Aldona

Postprzez katherina » 28 lis 2011, o 18:54

Wszystko się zgadza Aldono, ale jeśli zauważyłaś naszej sprytnej siatkareczce marzą się soczewki kontaktowe przeciwsłoneczne a tu już powstają pewne problemy ;) ale czy dla nas kobiet istnieją przeciwności ? NIE :) jeśli problem istnieje to zawsze jest sposób aby znaleźć na niego rozwiązanie w mniejszym lub też większym stopniu utrudnienia :) w zupełności zgadzxam się z Twoją wypowiedzią i nie tylko ja ją potwierdzam ale w ostrym słońcu na nic zda się naszym sportowcom soczewka kontaktowa i ostrość widzenia jaką odczują ich oczy jeśli ostre słońce będzie ich razić i dlatego też ktoś wymyślił okulary przeciwsłoneczne dla sprtowców a w przypadku siatkareczki są one dużo bardziej bezpieczne gdyż zawsze pod czas gry może dostać się jakiś paproch odłamek ziarenko piasku które spowoduje uszkodzenie soczewki a co za tym idzie czasami też podrażnienie oka lub też jego niestety uszkodzenie a to już jest dużo większy problem dla sportwca :) dlatego też sunglass-y dla sportowców są idealne w swoim użyciu i 100% praktyczne ... no chyba że nasza siatkareczka jednak wymyśli soczewki kontaktowe przeciwsłoneczne za co nadal trzymam mocno za chuchane kciuki ;)
Pozdrawiam Katherina
katherina

Postprzez Agnes » 29 lis 2011, o 09:41

Porównując soczewki i okulary,należy wspomniec o niezawodności.Soczewki kontaktowe maja tak prostą konstrukcję,że nie ma sie w nich co popsuć.Są jednak niewidoczne,co z jednej strony moze być zaletaale z drugiej strony jest też wadą,choćby wtedy,gdy spadna nam z palca podczas zakładania lub zdejmowania.Odnalezienie soczewki bywa zadaniem niewykonalnym,a jeśli już sie ta trudna sztuka uda,to ponowne założenie może być ryzykowne,np.gdy zgubiliśmy ja w publicznej łazience lub toalecie i nie wiemy,czy podłoga nie była przypadkiem czyszczenia żrącym środkiem,który mógłby być grożny dla oka,nawet po starannym opłukaniu soczewki.W przypadku okularów tego typu problemów nie ma,ale ich wada jest to,że mozna je uszkodzić mechanicznie:stłuc szkło lub połamać oprawki,i w większości przypadków takie zniszczenia sa nieodwracalne.
Agnes

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe