Rozwarstwienie siatkówki oka

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Rozwarstwienie siatkówki oka

Postprzez dorota » 18 paź 2011, o 17:24

Dzień dobry .Dzisiaj u okulisty był mój znajomy ,po badaniu okazało się że ma rozwarstwienie siatkówki .Moje pytanie jest nastepujące, czym to może być spowodowane on ma dopiero 30lat.
dorota

Re: Rozwarstwienie siatkówki oka

Postprzez zez_ukryty » 18 paź 2011, o 19:29

Generalizując to wysoka krótkowzroczność, urazy mechaniczne, jaskra i zmiany w ciele szklistym ale tam są w związku z "rozwarstwieniem" jakieś podziały typu odwarstwienie/rozwarstwienie. Odwarstwienie łączy się prędzej z odklejeniem siatkówki od jagodówki a rozwarstwienie prędzej z rozdarciem siatkówki w wyniku np jaskry i "myopii alty degenerativy" czyli krótkowzroczności złośliwej np.
zez_ukryty

Postprzez Agnes » 19 paź 2011, o 09:39

Poza wrodzonymi wadami głównym winowajcą jest wiek.Do uszkodzeń siatkówki dochodzi także w efekcie chorób,które upośledzają krążenie .Należy do nich np.cukrzyca.W grupie ryzyka są też ludzie cierpiący na atopowe zapalenie skóry.Z obserwacji medycznych wiadomo,że tę skłonność mają równiez osoby ,które urodziły się jako wcześniaki.I jest jeszcze jeden czynnik podwyższonego ryzyka :odwarstwienie siatkówki pojawia się częściej przy krótkowzroczności powyżej minus cztery dioptrie.
Agnes

Postprzez dorota » 19 paź 2011, o 11:13

Najdziwniejsze jest to ,że on nie ma żadnej wady wzroku .Okulistka powiedziała mu że może być wiele przyczyn rozwarstwienia siatkówki między innymi duży wysiłek (dzwiganie).
dorota

Postprzez margeritta » 19 paź 2011, o 16:45

Hej,ja bym radziła Twojemu znajomemu skonsultować tą diagnozę z kolejnym specjalistą,ponieważ uwierz mi,że okuliści nie są nie omylni i zdarza im się nawet w takich przypadkach źle rozpoznać schorzenie,nie wiem czym to jest spowodowane,ale niestety spotkałam się z takim zjawiskiem i pacjent był z tego powodu lekko rozczarowany,dlatego myślę warto zasięgnąć jeszcze jednej porady,na pewno mu ona nie zaszkodzi. Pozdrawiam!
margeritta

Postprzez Agnes » 20 paź 2011, o 08:11

Ja również radzę skonsultować diagnozę jeszcze raz,jest to niebezpieczne schorzenie,które grozi utratą wzroku.Czas odgrywa tu niezwykle ważną rolę-przy pierwszych objawach choroby można bowiem przywrócić całkowitą lub bardzo dobrą ostrość widzenia .
Agnes

Postprzez dorota » 20 paź 2011, o 12:29

Witam.Dzisiaj mój znajomy był ponownie u okulisty w szpitalu w Warszawie ul.Lindleya i co się okazało nie uwierzycie :shock: stwierdziła że nie ma rozwarstwienia siatkówki w prawym oku .I co teraz upewniac się trzeci raz bo powiem szczerze niewiadomo co o tym myślec ,która okulistka ma racje ?
dorota

Postprzez optyczka OLA » 21 paź 2011, o 16:55

Doroto czasami tak bywa, że są dwie rózne wersje dlatego też proszę poradzić znajomemu by udał się do kliniki okulistycznej( trzeci raz nie zaszkodzi ) chodzi tutaj o jego wzrok.
optyczka OLA

Postprzez dorota » 22 paź 2011, o 10:03

Optyczko Olu masz racje trzeci raz nie zaszkodzi to sa oczy .Tylko szkoda, że już na NFZ nie ma miejsc a prywtnie wizyty kosztują :x
dorota

Postprzez optyk.F » 24 paź 2011, o 18:02

Dorotko niestety zbliża się koniec roku. Na wizyty z NFZ trzeba będzie poczekać do stycznia i w takim wypadku pozostają nam wizyty prywatne.
optyk.F

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu