Pielęgnacja soczewek kontaktowych - co najlepsze?

Re: Pielęgnacja soczewek kontaktowych - co najlepsze?

Postprzez LEMUR » 21 lut 2012, o 14:08

wystarczy zaopatrzyc sie w 5ml ampulki soli fizjologicznej dostepne w kazdej aptece do takich przemyc gdy np. soczewka upadnie, lub sie wysuszyla na palcu i trudno sie manipuluje
LEMUR

Postprzez niki » 22 lut 2012, o 09:37

Z tą solą fizjologiczną to super pomysł. W takim razie nawet moja koleżanka zastanawia się czy nie spróbować tego Aoseptu skoro tak dobrze czyści soczewki. A sól fizjologiczna to żaden koszt w sumie.I można mieć taką ampułkę zawsze w torebce.
niki

Postprzez katherina » 22 lut 2012, o 10:15

Jedno mnie tylko zastanawia dlaczego tak rzadko ten płyn jest dostępny w salonach optycznych? Najczęściej są spotykane te uniwersalne? Czyżby nasze społeczeństwo kontaktowe było tak leniwe, że optycy boją się sprzedawać ten produkt? Czy może dlatego, że optycy są leniwi i nie chce im się tłumaczyć zbytnio klientom iż istnienie takiego produktu spowoduje 100% higienę dla ich oka? Wiadomo łatwiej sprzedać coś pospolitego niż coś co ma dużo więcej właściwości, ale trzeba o nich opowiadać i uprzedzać klienta...chcąc nie chcąc i tak wychodzi na to, że Polak ma lenistwo we krwi...ale Tobie niki i Twojej koleżance gratuluję podejścia :)
katherina

Postprzez LEMUR » 22 lut 2012, o 10:37

Kejt, bo to jest tak, ze jak slysze czasami - bo optyk doradzil mi rowniez kropienie oczu plynem :shock:
poza tym sa leniwi, oszczedni, i czesc robi tzw dolewki rodem z pewnych "restauracji", nie czyszcza mechanicznie itp, itd... jak ich przestawic na plyn oksydacyjny? :D

poza tym nie rozumiem, dlaczego wogole optyk doradza! przeciez nie jest kontaktologiem, nie jest osoba aplikujaca soczewki kontaktowe. Od tego sa specjalisci tym sie zajmujacy - poza tym po to sa wizyty kontrolne, aby wspolnie ustalic ewentualna zmiane plynu, a po zmianie sprawdzic czy jest ok.

Eh... grochem o sciane - kto sie zabawi? Moge dac kilogram :)
LEMUR

Postprzez niki » 23 lut 2012, o 09:50

Zgadza się, tylko w małym miasteczku czasem na próżno można szukać kontaktologa. Okulista starej daty co najwyżej przeliczy moc soczewek i co wtedy. Osobą która tłumaczyła jak użytkować i pielęgnować soczewki mojej koleżance jest pani optyk. Tylko ona w szczegółowy sposób potrafiła odpowiedzieć na postawione pytania. Okulista chyba niewiele się orientuje w temacie.
niki

Postprzez katherina » 23 lut 2012, o 11:37

Zgadzam się z Tobą niki który okulista w dzisiejszych czasach bawi się w kontakty i tłumaczenie co i jak...faktycznie potwierdzam istnieją tacy ale jest ich znikoma ilość...dlatego też to optycy mają za zadanie być na tyle przeszkolonym i doinformowanym w dziedzinie soczewek kontaktowych, aby osobie która chce nabyć soczewki wytłumaczyć krok po kroku jak wygląda sprawa noszenia kontaktów.
Faktycznie lemurze istnieją jeszcze kontaktolodzy....ale...jak napisała niki znalezienie ich to jak szukania igły w stogu siana :)
Pozdrawiam Katherina :)
katherina

Postprzez Justin » 23 lut 2012, o 13:55

No i lepiej iść do optyka niż na wlasna rękę zamawiać przez internet- bo to z tym właśnie trzeba walczyć
Justin

Postprzez LEMUR » 23 lut 2012, o 14:06

Justin napisał(a):No i lepiej iść do optyka niż na wlasna rękę zamawiać przez internet- bo to z tym właśnie trzeba walczyć

hehe, a bo to nie jeden doradza i tu i tam ;) dla mnie zadna roznica. Jak soczewka nie jest dopasowana przez zalozenie na oko, przed tym sprawdzony pod lampa szczelinowa przedni odcinek oka i inne czynosci - to przyrownuje te dwie rzeczy do takiego samego niewlasciwego "doboru" - celowo w " " gdyz tego nawet doborem nie mozna nazwac.
LEMUR

Postprzez Justin » 23 lut 2012, o 15:18

ale skad myśl że ja mówiłam o takim zachowaniu???

Miałam na myśli że optycy współpracuja z okulistami i wiadomo, że najpierw wizyta soczewkowa a póżniej zakładanie soczewek i kontrola. Co w takim postępowaniu jest nie tak??
Justin

Postprzez LEMUR » 23 lut 2012, o 16:06

oj tam oj tam... mowilam, myslalam... zycie i praktyki tak pokazuja, ze bardzo wielu sprzedawcow doradza te czy inne soczewki - o takim zachowaniu pisze.
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe