Zła soczewka, czy tak po prostu jest

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Zła soczewka, czy tak po prostu jest

Postprzez aogon » 8 sty 2012, o 17:25

Witajcie.

Noszę okulary od 30 lat i średnio co 2-3 lata mam nowe szkła. Piszę o tym, żeby wyeliminować odpowiedzi mówiące o przyzwyczajeniu się do nowych szkieł.

Chodzi o następującą sytuację - pierwszy raz mam soczewkę (tylko jedno oko) z tak wysokim cylindrem (-3) i pierwszy raz dzieje się coś takiego: patrząc w jeden punkt i ruszając głową w prawo i w lewo obraz przy brzegach soczewki (mniej więcej od 1/3 soczewki) zniekształca się. Pytanie - czy jest to normalne przy takim cylindrze, czy jest to źle wykonana/zmierzona soczewka?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,
Andrzej
aogon

Re: Zła soczewka, czy tak po prostu jest

Postprzez mati-wawa » 11 sty 2012, o 10:46

Witam Andrzeju
To prawda że czesto trudno nam przyzwyczaic się do noszenia okularow z cylindrami, ale wydaje mi się że pierwszym objawem jaki występuje to ból lub zawroty głowy, slyszalam o takich przypadkach i często potrzeba czasu żeby się przyzwyczaić, ciężko jest jednoznacznie stwierdzić jaki jest Twój przypadek.
Moim zdaniem może powinieneś iść do innego okulisty i zobaczyć czy jest prawidlowa recepta. Może jak na pierwszy raz ten cylinder jest za duzy..........ale nie moge podwazac decyzji lekarza.

Napisz dalszy ciag wydarzen

Pozdro
mati-wawa

Postprzez visionnata » 11 sty 2012, o 15:19

Andrzeju,a jakie były poprzednie moce okularów,lub inaczej o ile zwiększył się ten cylinder,bo jeżeli jego wzrost był dosyć drastyczny,to nie wykluczone,że lekarz popełnił błąd,ale bywają przypadki,w których cylinder pojawia się nagle i przy tym jest dosyć wysoki. Tak jak napisała poprzedniczka do wszystkiego trzeba się przyzwyczaić,ale objawy o których piszesz nie wskazują na to abyś mógł się przyzwyczaić. Również proponuję konsultację z innym okulistą i ewentualną wymianę tego szkła!
visionnata

Postprzez Sklep_Optyczny » 7 lut 2012, o 20:35

Tutaj jest tak jak podczas noszenia soczewek,czyli naturalnym jest to,ze odczuwasz pewien dyskomfort,złe samopoczucie. Jednak po jakimś czasie powinno zniknąć. Jeżeli te dolegliwości będą dalej się utrzymywać,to warto udać się z tym do lekarza.
Sklep_Optyczny

Postprzez Kara90 » 21 lut 2012, o 13:41

Słuchajcie Dzisiaj przydarzyła mi się dość nietypowa sytuacja. Pan koło półtora tygodnia temu robił sobie okulary. Na recepcie były moce tylko do bliży OP: +3.5 OL: +1.5. Pan dzisiaj do mnie przyszedł i zakomunikował że na lewe oko całkowicie nie widzisz. Co lepsze miał na sobie okulary jak mi się wydaje do chodzenia z tym że prawą soczewkę miał wyjętą bo mu podobno nie potrzeba gdyż miał operowane to oko na zaćmę. Miał tylko lewą o mocy -3.5. Mówi do mnie że w lewym oku chce mieć -3.5 bo widzi a w prawym niech zostanie to +3.5 o_O w tym wypadku było dla mnie dużo niejasności więc zrobiłam mu test na czytanie i tu moje kolejne zaskoczenie. Najpierw Pan z zasłoniętym lewym okiem czytał na prawe przez okular +3.5 a potem poprosiłam o zmianę oka. Nie przeczytał w mocy +1.5 największych liter z testu. Co lepsze bez okularów też niewiele był w stanie przeczytać. Natomiast potem założył swoje -3.5 na lewe oko i przeczytał prawie najmniejsze literki. Pan koło września będzie miał operację na to lewe oko na zaćmę ale póki zażądał zmiany mocy w lewym szkle na z +1.5 na -3.5... Co WY na to????
Kara90

Postprzez LEMUR » 21 lut 2012, o 14:11

Kara90 napisał(a):Co WY na to????

chyba ma bardzo rozwinieta zacme, osoby z zacma czesto posiadaja kilka par okularow, czesto podczas badania widzi w jakiejs korekcji a kilka dni, tygodni po odbiorze juz nie... do zabiegu tak bedzie, nie zdziw sie jak za kilka tygodni przyjdzie, ze tez nie widzi
LEMUR

Postprzez Mietek67 » 27 lut 2012, o 14:52

Witam mam mały problem spędzam dużo czasu przy komputerze strasznie bolą mnie oczy po całym dniu. Poszedłem do okulisty żeby mi przypisał okulary do pracy przy komputerze oczywiście przypisał mi ale nadal bolą mnie oczy czym to się ma??
Mietek67

Postprzez Cosmo » 27 lut 2012, o 15:39

...hmmm...ciekawe stwierdzenie " czym to się ma" :D Mietku od kiedy nosisz te okulary? kolejne pytanie powiedz mi jakie są moce przepisane przez okulistę ? czy okulista mówił coś na temat neurologa i wizyty u niego? mój znajomy miał podobny przypadek tylko, że u niego wynikły jakieś problemy z głową i owszem okulary były mu potrzebne ale dodatkowo wyszło po badaniach neurologicznych, że podłoże problemu było w głowie a nie w oczach ... zawsze możesz też zgłosić się jeszcze raz do tego okulisty i zgłosić mu swoje obawy co do dobrania odpowiednich mocy szkieł...ale jeśli nosisz je dopiero kilka dni to daj im trochę czasu tak do 7 dni aby Twoje oczy się do nich przyzwyczaiły...możesz też sprawdzić ewentualnie wykonanie okularów przez Twojego optyka, czy zmierzył rozstawa Twoich oczu odpowiednio i zamontował szkła zgodne z recepta.
Cosmo

Postprzez Justin » 28 lut 2012, o 09:07

Drogi Mietku, w dziale Informator użytkownika okularów- w temacie: Zdrowe oczy profilaktyka jest sporo uwag odnośnie pracy przy komputerze, chociaż nie tylko tam...
Podobnie jak Cosmo jestem ciekawa jakie moce przepisał okulista, natomiast jeśli do tej pory nie korzystałeś z okularów sądzę, że niezbyt wielkie... Niestety praca przy kompurerze wzmaga zmeczenie oczu, szczególnie jesienią i zimą gdy pomieszczenia w których pracujemy są nagrzewane a powietrze w nich suche... Pomóc może nawilżanie nie tylko oczu ale i pomieszczenia no i mrugać, mrugać, mrugać :!:

zapraszam do poczytania forum ;)
Pozdrawiam
Justin

Postprzez Mietek67 » 28 lut 2012, o 11:22

Witam moce oko p.+1.25 oko l.+1.25 do bliży a i tak ciągle bolą mnie oczy przestałem na razie w nich pracować ale jest jeszcze gorzej a i jeszcze jedno mam problemy z ciśnieniem biorę proszki może to przez to proszę o pomoc bo Ja się kompletnie nie znam i nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :-(
Mietek67

Następna strona

Powrót do Okulary