Soczewki do dali,a co z mocami do bliży

Soczewki do dali,a co z mocami do bliży

Postprzez optyk-mila » 26 lis 2012, o 16:10

Hej odwiedził mnie dzisiaj klient,który był zainteresowany noszeniem soczewek kontaktowych (pan ok 55 lat).Generalnie będą mu ona potrzebne podczas wyjazdów w góry,na narty i na piesze wędrówki i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie zapytał mnie co ma zróbić w momencie gdy mając na oczach soczewki będzie chciał spojrzeć na zegarek,czy mapę (niestety okulary do bliży również posiada). I pewnie będziecie w szoku,ale nie bardzo wiedziałam co mam mu odpowiedzieć (wybrnęłam jakoś z sytuacji,ale pan ma wrócić w piątek na dobór i chciałabym mu jakoś pomóc z tym dylematem)!
optyk-mila

Re: Soczewki do dali,a co z mocami do bliży

Postprzez optyk-mila » 26 lis 2012, o 16:13

Dodam jeszcze,że z mocy obecnych okularów odczytałam wartości +2.0 na OP i OL do dali,a +3.0 na OP i OL do biży,więc addycja nie jest duża,ale mimo wszystko wydaję mi się,że jednak w soczewkach nie uda mu się patrzeć do bliży!
optyk-mila

Postprzez immortal » 26 lis 2012, o 16:16

Może warto pomyśleć o soczewkach progresywnych....
immortal

Postprzez OptykAniaM » 27 lis 2012, o 14:52

Są dwa wyjścia. Soczewki kontaktowe progresywne, albo soczewki kontaktowe do dali, a do czytania dodatkowo okulary o mocy +1,0 (bo na to wskazuje addycja).
OptykAniaM

Postprzez wCzteryOczy » 27 lis 2012, o 15:15

Trzeba pomyśleć o soczewkach multifokalnych. Najlepiej by było jakby Pan wybrał się do okulisty na dobór. Jeżeli potrzebuje soczewek do jazdy na nartach to raczej soczewki + okulary nie wchodzą w grę
wCzteryOczy

Postprzez cicha_woda » 27 lis 2012, o 15:19

Tym bardziej, że ma już 2 pary okularów i potrzebuje soczewek właśnie okazjonalnie, soczewki kontaktowe progresywne będą najlepszym rozwiązaniem...
cicha_woda

Postprzez optyk-mila » 27 lis 2012, o 16:50

Jeżeli chodzi o progresy to jak najbardziej mu o tym mówiłam,ale niestety pan nie jest zainteresowany takim rozwiązaniem.Zraził się do okularów progresywnych i o soczewkach też nie chce słyszeć,dlatego potrzebuję jakiegoś innego rozwiązania,może faktycznie ta opcja z okularami do bliży o słabszych mocach byłaby niezła,tylko nie wiem czy w końcu by się nie pogubił,które są do czego ;)
optyk-mila

Postprzez OczySzerokoOtwarte » 28 lis 2012, o 10:46

Tylko, że okulary nie są aż tak dobrym rozwiązaniem bo i tak musi je mieć przy sobie tak jak i teraz.
OczySzerokoOtwarte

Postprzez MARK » 28 lis 2012, o 11:16

Mój wujek był u okulisty i mógł razem z wizytą takie soczewki wziąść na próbę,nie trzeba od razu ich kupować.Wujek był 2 razy i tak dobrze dobrała mu Pani Doktor, że o okularach to nie chciał słyszeć.U tego Pana to jeszcze plusem jest to, że miał już doczynienia ogólnie z soczewkami kontaktowymi.
MARK

Postprzez wCzteryOczy » 28 lis 2012, o 11:28

Addycja nie jest duża, a więc jeżeli klient nie chce soczewek progresywnych to zostają jedynie zwykłe. \Cylindrów jak rozumiem nie ma? Bo wtedy chyba też jest problem żeby znaleźć progresywne cylindryczne (o ile w ogóle takie są, a z tego co kojarzę to nie ma)
wCzteryOczy

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe