czy moge nosić soczewki?

czy moge nosić soczewki?

Postprzez helios » 7 sty 2014, o 17:44

Witam mam 18 lat, mam wade +6 na lewe i +6,5 na prawe oko, nosze okulary czy mam szanse na soczewki kontaktowe? Dodam że moje okulary nie są cylindryczne. Chciałbym bardzo soczewki, pracuje i okulary są dość uciążliwe.
helios

Re: czy moge nosić soczewki?

Postprzez fajna-brunetka » 8 sty 2014, o 11:35

Kłania sie wizyta u specjalisty :)
fajna-brunetka

Postprzez visionnata » 8 sty 2014, o 17:46

Ciężko jest na Twoje pytanie odpowiadać nie znając dokładnie problemu. Jedyne co mogę zagwarantować,to że soczewki z takimi mocam istnieją i jeżeli nie będzie żadnych przeciwskazań to możesz je jak najbardziej nosić. Ale aby to stwierdzić musisz niestety udać się do okulisty,nikt inny nie pomoże Ci rozwiązać tego dylematu!
visionnata

Postprzez melisa » 9 sty 2014, o 14:17

A jakie są typowe najczęstsze przeciwwskazania do noszenia soczewek?
melisa

Postprzez visionnata » 9 sty 2014, o 15:15

Osoby,które pracują w biurze podczas noszenia soczewek narzekają na suchość oka dlatego będąc w pracy zmuszone są do korzystania mimo wszytko z okularów,a poza tym nie mamy pewności,że dany pacjent poradzi sobie z zakładaniem i zdejmowaniem soczewek. Bywa tak,że mimo wszelkich starań klient nie da sobie nic włożyć do oka i wtedy mimo szczerych chęci z kontaktów nici! Może się również zdarzyć tak,że oko będzie źle znosiło ciało obce jakim jest soczewka i może np.piec,boleć lub robić się czerwone,jednym słowem można odczuwać dyskomfort.
visionnata

Postprzez helios » 9 sty 2014, o 15:17

Byłem u okulisty prywatnie i powiedziała mi, że mam za dużą wade wzroku, że mam poczekac aż zejdzie mi do ok +4,5 to wtedy pomyslimy, a i jeszcze musze miec 18 lat tak mi powiedziała, że nie dobiera szkkieł osobom niepełnoletnim
helios

Postprzez fajna-brunetka » 10 sty 2014, o 09:47

A czy na wizycie byłeś z osoba dorosłą( rodzicem, opiekunem)??
fajna-brunetka

Postprzez helios » 10 sty 2014, o 18:08

Oczywiście z mama byłem :D
helios

Postprzez helios » 12 sty 2014, o 20:14

To jak moge czy raczej nie ?
helios

Postprzez fajna-brunetka » 13 sty 2014, o 11:18

helios napisał(a):To jak moge czy raczej nie ?

Na forum nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie, bo o tym decyduje specjalista który bada oczy i sorawdza, czy dana osoba może nosić soczewki. Nie wystarczy znać swoją wadę, ważne jest sprawdzenie stanu zdrowotnego Twoich oczu, by stwierdzic czy możesz nosić soczewki i ewentualnie jakie. Jesli lekarz u którego byłeś stwierdził, że jeszcze nie pora na to to najprawdopodobniej tak jest.

Jesli masz 18 lat tak jak pisałeś w pierwszym poście, lub prawie 18 i na wizycie była osoba dorosła to myślę że specjalista wszystko wam dokładnie wyjaśnił. Jesli nie jestes pewien badania to wszyscy tu obecni raczej poleca wizytę u innego specjalisty ale nikt nie powie czy możesz nosić soczewki czy nie. Oprócz klasyfikacji do noszenia soczewek ważny jest odpowiedni dobór i kontrole- czyli stosowanie sie do wszelkich zaleceń specjalisty- tylko to będzie gwarantem zdrowia twoich oczu.

Mnie bardziej zastanawia to co pisałeś odnośnie wartości korekcji- zaznaczyłeś że teraz masz +6 o i +6,5 ale że niedługo możesz miec ok 4dipotrie- czy to znaczy że Twoje stare okulary były zbyt mocne??
fajna-brunetka

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe