Zaburzenie kształtów

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Zaburzenie kształtów

Postprzez Q_KAMIL » 30 paź 2013, o 17:55

Witam
bylem u okulisty(wsunie 2 razy i przepisano mi podobne okulary i też widziałem jaja zamiast kół) stwierdzono astygmatyzm dostałem okulary ale jak je zakładam widzę zamiast kola jajo, jest spłaszczone po bokach. Okulistka powiedziała ze oczy się przyzwyczaja tylko że nosze je już 2 tygodnie i nadal mam jaja a nie kola. Jestem grafikiem komputerowym wiec to dla mnie ważne mam 26 lat. Czy nosząc takie jak poniżej okulary może mi się wada pogorszyć co mam zrobić nosić soczewki inne okulary?
Serdecznie pozdrawiam
i proszę o pomoc

sfera cylinder oś PD
op -1,0 -1,0 90 66
ol -1,25 -1,0 90 66
Q_KAMIL

Re: Zaburzenie kształtów

Postprzez fajna-brunetka » 31 paź 2013, o 11:25

coś chyba przekręciłes z tym rozstawem, stawiam , że obuocznie jest 66 a nie jednoocznie
fajna-brunetka

Postprzez zero » 31 paź 2013, o 15:19

Moim zdaniem rozstaw nie ma tu znaczenia (zakładając oczywiście, że okulary są zrobione prawidłowo). Proszę sobie policzyć powiększenia obrazów siatkówkowych w przekrojach głównych. Można się spodziewać, że będzie elipsa z dłuższą osią w pionie. Być może trzeba będzie zmniejszyć moc cylindra. Ale jeszcze poczekałbym z dwa tygodnie. jeżeli nic się nie zmieni, to ponowne badanie i prawdopodobnie zmiana soczewek.
zero

Postprzez Q_KAMIL » 31 paź 2013, o 16:51

Dzięki za odpowiedzi poczekam jeszcze 2 tygodnie jak nic się nie zmieni to zgłoszę się do okulisty. Co do kul to jak patrze na księżyc w pełni to widzę go właśnie jako elipsę. 66 jest obuocznie
Q_KAMIL

Postprzez MrHilary_pl » 23 gru 2013, o 13:28

Minęło już trochę czasu,wiec może napiszesz jak teraz przedstawia się sytuacja i co powiedział okulista? Czekamy na Twoją odpowiedź.
MrHilary_pl

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 4 sty 2014, o 10:00

Pewnie pytający już nawet zapomniał, że o coś pytał, ale może... może...
zKrainyDreszczowcow

Postprzez margeritta » 19 lut 2014, o 15:12

Moja koleżanka jak zakłada okulary,w których ma zamontowane szkła z cylindrami to również twierdzi,że ma zaburzenia kształtów,a ekran komputera jest dziwnie pofalowany i tak jakby zwężony. Była teraz na ponownym badaniu u okulisty aby potweirdzić swoją wadę i byc może pozbyć się tych cylindrów,ale niestety pani doktor stwierdziła,że tak musi zostać. Przy takich mocach ma doskonałą ostrość i jest pewność,że oczy będą dobrze pracowały,a w momencie gdyby były zwykłe sferyczne mógłby nastąpić ból głowy i dyskomfort dla oczu.
margeritta

Postprzez visionnata » 6 mar 2014, o 17:15

Pani doktor-oczywiście okulistka,która przyjmuje w naszym zakładzie również powinna nosić okulary z cylindrami,jednak mimo wszelkich starań nie mogła się do nich przyzwyczaić,więc zdecydowała się na zwykłe sferyczne i jakoś funkcjonuje w tych okularach już od 2 lat i wszystko jest ok.
visionnata

Postprzez Player » 10 lut 2015, o 14:41

Taka lekarka nie będzie na siłę dawać szkieł bo jest świadoma ewentualnych problemów adaptacyjnych
Player

Postprzez MrHilary_pl » 15 lut 2015, o 09:28

Proponuję przymierzyć te z cylindrami i każdy od razu zobaczy różnicę,adaptacja jest naprawdę bardzo trudna i dlatego też w większości przypadków zaleca się sferyczne jak opisane jest to powyżej.
MrHilary_pl

Powrót do Okulary