promienisty rozbysk widziany wokół źródeł światła

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

Re: promienisty rozbysk widziany wokół źródeł światła

Postprzez zez_ukryty » 2 wrz 2011, o 16:45

Hm. To jest tak. Wgapiamy się w Słońce np (wielu ludzi przy zaćmieniu się tego nabawia). I tym sposobem taka osoba podczas gdy skupia wzrok na jakimś punkcie i obraz tego punkt pada na siatkówkę widać czarną plamę. Praktycznie pozostaje to do końca życia i łyka się jakiś klarin czy inne tabletunie z borówki.
zez_ukryty

Postprzez Malwina » 3 wrz 2011, o 08:50

A co zrobić gdy do oka dostanie sie substancja chemiczna?
Malwina

Postprzez dzika » 3 wrz 2011, o 08:56

Czyli tylko wtedy,a gdy np długo patrzymy lub opalamy się na słońcu lub w solarium.Czasami zdarza się przez dłuższy czas,że otwieramy oczy :?: Póżniej na ciemno widzimy obraz np jak wejdziemy do pomieszczenia,chociaż po czasie obraz się normuje.Czy to są jakieś oznaki poparzenia :?:Czy to tylko nasze oko tak reaguje na jaskrawe światło :?:
dzika

Postprzez zez_ukryty » 3 wrz 2011, o 10:02

W solarium to są okulary bodajże do opalania ;> . Jak leżymy na plaży to też albo w sanglasach albo z zamkniętymi oczami. Ja miałem na myśli patrzenie na Słońce "na bezczela" . To o czym Pani pisze to jest raczej dostosowywanie do światła.

A jak dostanie się do oka substancja chemiczna należy zazwyczaj przemyć oczy dużą ilością wody. Zależy jeszcze jaki to środek chemiczny i czy mamy od niego opakowanie.
zez_ukryty

Postprzez LEMUR » 3 wrz 2011, o 11:40

zez_ukryty napisał(a):A jak dostanie się do oka substancja chemiczna należy zazwyczaj przemyć oczy dużą ilością wody. Zależy jeszcze jaki to środek chemiczny i czy mamy od niego opakowanie.

No i jak najpredzej do specjalisty... np. szpital / oddzial okulistyczny
LEMUR

Postprzez A.M. » 20 sty 2014, o 17:15

Przepłukanie może niewiele pomóc jeżeli substancja była żrąca i podziałała już na oko. Szpital i to jak najszybciej.
A.M.

Postprzez pola » 10 lut 2014, o 11:37

Ale zawsze lepiej wypłukać substancję z oka zanim udamy się do lekarza niż czekać bezczynnie.
pola

Postprzez seba » 20 lut 2014, o 13:49

Mnie światło razi szczególnie jak mam zmęczone oczy, albo latem jak po całym dniu pracy wychodzę z pomieszczenia czuję się wtedy jak kret. I wtedy właśnie mam wrażenie widzenia takich promienistych rozbłysków od słońca.
seba

Postprzez fajna-brunetka » 9 mar 2016, o 15:02

Ja nie lubie wymieniać żarówki wieczorem bo tak daje po oczach że później chwile muszę się przyzwyczajac do ponownego widzenia w normalnym wymiarze
fajna-brunetka

Postprzez ROWERZYSTA » 6 kwi 2016, o 11:22

podobnie jest po badaniu okulistycznym kiedy się patrzy w takie urządzenie z rozszerzonymi źrenicami
ROWERZYSTA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu