Źle wykonane okulary

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Źle wykonane okulary

Postprzez zuza » 13 kwi 2011, o 14:07

Cześć.Odwiedziłam optyka, gdzie robiłam okulary i zaproponował mi wymianę oprawy .Okazało się że tamta była jakaś wadliwa trochę to dziwne bo powiedziano mi przy zakupie że w tą którą wybieram będzie montaż szkieł, dla mnie była w porządku .Wymienili mi oprawę ale kolor jest inny, jakoś to przeboleje bo w końcu układają się dobrze.
zuza

Postprzez optyk.F » 6 lip 2011, o 13:48

Czasami tak bywa z oprawami plastikowymi one szybko ulegają odkształceniu ,ale wystarczy dobrze wymodelować oprawę i wszystko wróci do normy .Zuza może u ciebie faktycznie była wadliwa oprawa, skoro optyk musiał wymienić oprawę ,ale najważniejsze że jesteś zadowolona.Pozdrawiam
optyk.F

Postprzez J.M. » 7 lip 2011, o 09:12

Ja spotkałam się z tym że krzywo był już wabrycznie zamocowany bolec co trzyma zausznik.Był od drugiej strony niżej.Nie dało się w żaden sposób ją wyregulować.Wymieniona została na nową i problem znikł.Czasami takie małe wady a tak bardzo przeszkadzają :)
J.M.

Postprzez Alisha » 1 paź 2011, o 12:47

Witam! Zupełnie nie wiem co się stało. żrobiłam sobie osoatnio okulary wydawało mi się że u dość dobrego optyka. Moje moce to sfera na cylindry -1.25 / 180 stopni i 90 stopni. Na jedno oko kompletnie nie widzę. Na początku pomyślałam ze po prostu musze się przyzwyczaić. No ale to chyba nie powinno trwać miesiąc?? Dodam ze mam 34 lata i nosiłam wcześniej cylindry. Z niepokojem poszłam jeszcze raz do Okulistki tej samej aby zrobiła powtórne badanie wyszło to samo. Tak więc poszłam do Optyka i zarzuciłam jemu ze coś pomylił lub przestawił w pomiarach lub ponieszał w mocach. Na to ten że wszystko jest wykonane dobrze. Tylko ja nadal nie widzę na jedno oko. Co teraz???????????
Alisha

Postprzez Z.Optyk » 3 paź 2011, o 09:43

Witam Alisha. Na Twoim miejscu poszłabym po pierwsze do innej okulistki, aby sprawdzić czy faktycznie te moce są dobre. Czasami jest tak, że niestety ludzie nie lubią i nie chcą przyznać się do błędu. Po drugie jeśli okaże się, że te moce faktycznie są OK to odwiedź jakiegoś innego optyka i poproś o sprawdzenie mocy szkieł w Twoich okularach. Argumentacja tego postępowania taka sama jak w przypadku okulisty-optyk nie przyzna się do błędu. Życzę powodzenia:)
Z.Optyk

Postprzez Sklep_Optyczny » 3 paź 2011, o 13:47

Zgadzam się z powyższą opinią. Udaj się do innego okulisty i opisz swój problem. Nie widze w sumie innego rozwiązania,daj znać co powiedział i czy te które nosisz faktycznie są mocne.
Sklep_Optyczny

Postprzez Alisha » 3 paź 2011, o 16:20

Wydawało mi się że okulista jest wiarygodny ponieważ to specjalista z mojego zakładu pracy. Czy jest możliwość że nawet jeden czy dwa stopnie pomyłki w osi może spowodować że nie widzę? Być można rzeczywiście powstała jakaś pomyłka. Zdecydowanie zacznę od powtórnej wizyty u innego okulisty a jeżeli wszystko się potwierdzi będę zmuszona zareklamować szkło.
Alisha

Postprzez zez_ukryty » 3 paź 2011, o 21:23

1-2 stopnie to niewiele. Raczej nie mają tu wpływu. Jakie zamontowano tam Pani soczewki? Ma gdzieś Pani dane od zlecenia u optyka ? Bardziej stawiałbym na błąd refrakcji niż na pomyłkę optyka.
zez_ukryty

Postprzez optyk.F » 4 paź 2011, o 08:33

Zgadzam się z tym co koledzy i koleżanki po fachu piszą , udać się do okulisty ponownie , nie musi byc ten sam okulista u kórego pani była wcześniej tylko tak dla pewności do innego.
optyk.F

Postprzez LEMUR » 4 paź 2011, o 13:02

zez_ukryty napisał(a):1-2 stopnie to niewiele. Raczej nie mają tu wpływu.

Wezmy sytuacje nieco inna. Faktycznie ma byc np. os 90, specjalista przepisuje np 85, a optyk machnie sie z osia o 2stopnie i wychodzi 83. I teraz czy roznica 7stopni jest niewiele? Blad mogl powstac w roznych miejscach dlatego tez nie nalezy moim zdaniem bazowac na samych "cyferkach"

Dlatego najpierw (co juz zostalo opisane) nalezy dokladnie sprawdzic okulary: rozstaw, osie, kat pantoskopowy, nachylenie tarcz - jezeli zadna regulacja nie przyniesie poprawy - czeka re-wizyta u specjalisty i tam proba wyjasnienia.

Nie powinno to wiazac sie z ponownym wydaniem kasy na nowe okulary / wymiane soczewek okularowych, nowe badanie
LEMUR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary