wada wzroku a poród

Jaskra, Zaćma, porady okulistów.

wada wzroku a poród

Postprzez żaba » 11 lut 2011, o 11:33

Mam dużą krótkowzroczność -6.0 i -7.0, jestem w 3m-c ciąży. Lekarz poinformował mnie że będę musiała wykazać zaświadczenie od lekarza okulisty dopuszczające mnie do porodu naturalnego. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, czy muszę wykonać jakieś specjalistyczne badania?
żaba

Re: wada wzroku a poród

Postprzez Monika OPTYK » 7 mar 2011, o 15:06

Dzień dobry.Po pierwsze musi pani umówić się do okulisty na wizytę ,na tej wizycie zostanie pani przebadana (ciśnienie w oku ,dno oka i itp).Okulista moim zdaniem powinien wydać pani takie zaświadczenie ponieważ przy takiej wadzie wzroku , poród siłami natury jest raczej odradzany iż jest to spory wysiłek który może u pani spowodować wytrzeszcz.
Monika OPTYK

Postprzez roseberry » 8 mar 2011, o 15:15

Najgorsze w tym wszystkim jest to że opinie lekarzy są różne. Jeden przy krótkowzroczności rzędu -6.0 zaleca cesarskie cięcie drugi np. przy -11dioptriach. Komu wierzyć? której opinii zaufać? Słyszałam także że tylko zmiany na siatkówce są wskazaniem do cesarskiego cięcia. Jak to jest w rzeczywistości???
roseberry

Postprzez Monika OPTYK » 9 mar 2011, o 10:43

Dzień dobry.Zgadzam się z panią opinie lekarzy są różne,dlatego może warto przeprowadzić wywiad środowiskowy wśród znajomych ,popytać i najprawdopodobniej znajdzie się ktoś kto miał taki sam dylemat jak pani i trafi do dobrego okulisty.
Monika OPTYK

Postprzez żaba » 21 mar 2011, o 14:09

Wytrzeszcz??? czemu aż tak? pierwsze słyszę. Byłam u okulisty prywatnego i nie chce mnie przyjąć, kieruje do szpitala na oddział okulistyczny bo tylko oni są w stanie zrobić pomiar obwodu gałki ocznej, podobno bardzo istotne badanie i tam otrzymam stosowne zaświadczenie. Gdzie w Warszawie można wykonać taki pomiar prywatnie?
żaba

Postprzez zez_ukryty » 21 mar 2011, o 15:20

Od -6.00 krótkowzroczności to już jest krótkowzroczność wysoka. A stąd niedaleko do krótkowzroczności złośliwej. Nie jestem lekarzem ale osobiście bym odradzał. Każde -3.00 dioptrie krótkowzroczności to 1mm dłuższa gałka oczna. A co za tym idzie wyższe ciśnienie wewnątrzgałkowe. Można urodzić drogą naturalną ale myślę, że zagwarantuje to zwiększeniem wady wzroku (moja siostra po porodzie drogą naturalną dorobiła się skromnego minusa, skromnego ale zawsze. Wcześniej była emmetropem). Może nie urasta to jeszcze do sprawy Alicji Tysiąc ale co przy kolejnym porodzie? . Z wadą wzroku da się żyć. Ewentualnie urodzić naturalnie. Jak zaobserwuje pani zwiększenie wady to przy następnym porodzie poddać się cesarskiemu cięciu. A co do wytrzeszczu to może nie szalejmy bo nim steruje mięsień :P .
zez_ukryty

Postprzez Arletta » 22 mar 2011, o 13:44

Droga żabo, ja osobiście po porodzie podobnie jak siostra zeza dorobiłam się nieznacznego minusa. W trakcie rozwiązania, umówmy się że ponosimy bardzo duży wysiłek. Wydaje mi się że jednak podstawową rolę odgrywają uwarunkowania genetyczne. Nie orientuje się jak to jest w przypadku wady rzędu -7.0... radziłabym zasięgnąć porady specjalisty.

PS: Zez twoje posty trzeba czytać z encyklopedią w drugim oknie ;)
Arletta

Postprzez Stylion_pl » 5 paź 2012, o 16:15

to prawda przed porodem należy dostarczyć lekarzowi zaświadczenie od okulisty o braku przeciw wskazań do naturalnego porodu. Przeciw wskazania są dopiero przy wadzie około - 10
Stylion_pl

Postprzez LEMUR » 5 paź 2012, o 18:16

Stylion_pl napisał(a): Przeciw wskazania są dopiero przy wadzie około - 10

Prosze o dowod jakis? Totalna bzdura! Nie wielkosc wady jest przeciwskazaniem.

Ale jak widze po roznych forach. Niewazne co i jak wazne by duzo...
LEMUR

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 6 paź 2012, o 09:26

Generalnie to każdy przypadek jest inny i każdy musi być konsultowany ze specjalistą, nie da się odgórnie powiedzieć "od -5 robimy cesarkę". Internet nie zastąpi wizyty u lekarza, a nawet pytanie po prostu z ciekawości może powodować nastawienie się z góry na rozwiązanie sytuacji.
zKrainyDreszczowcow

Następna strona

Powrót do Wady wzroku i choroby oczu