okulary z bazaru warto?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: okulary z bazaru warto?

Postprzez LEMUR » 9 sty 2013, o 13:41

wiekszosc powlok poznasz po tym, ze swiatlo odbite od soczewki ma inny kolor niz faktycznie. Przewaznie odbicie resztkowe jest zielonkawe. Normalnie tego nie widac, gdy patrzysz face-to-face. Musi byc zgodne kat padania = kat odbicia wtedy zauwazysz ten kolor resztkowy. Jest na rynku powloka antyrefleksyjna o bezbarwnym odbiciu resztkowym (JZO = AR9 Mystic)

Swiatlo padajace na powierzchnie szklana nie tylko przez nia przechodzi, ale i odbija sie czesc. Moze inaczej jeszcze. W obiektywach fotograficznych stosuje sie powloki aby wyeliminowac te odbicia, aby wiecej swiatla przenikalo do ukladu swiatloczulego (klisza, matryca). Podobnie jest z soczewkami okularowymi. Dochodzi do rozszczepienia swiatla a my obserwujemy to jako szklenie sie soczewki (duszki, mgielki itp) - po to nanosi sie powloke, aby patrzec przez taka soczewke bardziej naturalnie - oczywiscie odbicia sa, ale na poziomie kilku procent a nie kilkunastu/dziesięciu.

Widzenie zapewniaja Ci dobrze wykonane okulary. Pomijam tutaj wchodzenie w dyskusje o aberracjach, efektach pryzmatycznych itp (zakladam, ze okulary beda wykonane poprawnie) to tak - widziec bedziesz w kazdych. Tylko komfort widzenia w roznych warunkach moga byc inne.
LEMUR

Postprzez martini » 10 sty 2013, o 12:13

Nie warto!!!!!!!!!!!!!
Chyba że chcemy potem nosić denka od butelki, bo popsujemy sobie oczy..........
Warto kupić okulary w salonie optycznym nawet zwykłe utwardzone co nie są strasznie drogie, a moce odpowiednio dobrane przez lekarza i oczywiście odpowiedni rozstaw źrenic...
martini

Postprzez LEMUR » 10 sty 2013, o 13:21

martini napisał(a):a moce odpowiednio dobrane przez lekarza i oczywiście odpowiedni rozstaw źrenic...

a co jezeli moce sie zgadzaja, mamy ta sama wade obuocznie i rozstaw zrenic rowniez jest symetryczny i dokladnie taki jak w tych konkretnych okularach z bazaru, apteki, targu, drogierii... jak zwal?

Mozesz wyjasnic co oznacza denka od butelki? O jakich mocach myslisz, i w jaki sposob takie okulary moga az tak strasznie "pogorszyc" wade wzroku?
LEMUR

Postprzez melisa » 10 sty 2013, o 14:10

Witam. Właśnie, co jeżeli w okularach bazarowych rozstaw odpowiada naszemu? możemy wziąć w takiej sytuacji te okulary za korekcyjne? oczywiście jeżeli moce też sa takie jakie powinny być.
melisa

Postprzez pola » 10 sty 2013, o 14:16

Logicznie myśląc, powinno być wszystko ok, jeżeli moc i rozstaw się zgadza. Jakość będzie jednak pewnie nie najlepsza. Myślę że nie można oczekiwać zbyt wiele od takiego produktu, np. trwałości i komfortu.
pola

Postprzez okular766 » 10 sty 2013, o 15:09

no właśnie co jeśli rozstaw źrenić sie zgadza moce też i mamy w obu oczach -1 a okulary też są -1, jaką można mieć pewność ze szkła mają rzeczywiście -1D? Mam takie okulary w domu kupione przez członka rodziny za 12zł na mieście i jak je założe to niby widze lepiej ale tylko trochę, co dziwne jak noski okularów zdejme z ucha i je dam do góry tak ze okiem będę patrzeć przez szkła pod kątem 45st wtedy widzę BARDZO WYRAŹnie i linie pionowe no i poziome dlaczego?
na okularach pisze -1,00 , wade mam 0sph -1,0cyl 170 i 1st ,

Co do AR to w tych okularach ww. tez widze na szkłach taki niebieską powłokę jak sie do okna je podstawi to to właśnie jest AR?
Mam też w domu szklane i tam nie widzę AR, babcia ma 3 pary plastikowych i tez tam AR nie widzę, ona ma -5D i tu już widzę takzwane denka od butelek, czy okulary -1cyl tez są grube? chciałbym tego uniknąć, duzo osób mi mówi ze cylindryczne są zawsze grube i ze moje oczy mogą sie do nich wcale nie przyzwyczaić, nie wiem co o tym myśleć.
Rozumiem ze z AR i bez AR widziec będę tak samo ostro? Jak mi okulista zakładał próbne szkiełka to widzenie jak na mój gust było IDEALNE nie wiem czy tam jest AR ale widzialem najmniejsze literki spokojnie bez zastanawiania sie co tam pisze nawet za bardzo myśleć nie musiałem bo wszystko widziałem, widziałem lepiej niz z 10cm z bliska.
A to jak jest AR to wtedy jakby szkielek nie było i nie widać w nich odbic okna, nieba, lampki jak osoba patrzy na moje okulary?
okular766

Postprzez OptykAniaM » 11 sty 2013, o 10:18

okular766 napisał(a):A to jak jest AR to wtedy jakby szkielek nie było i nie widać w nich odbic okna, nieba, lampki jak osoba patrzy na moje okulary?

Tak, jest to jedna z właściwości soczewek z powłaką AR.

Okulary za 12zł mają moc sferyczną -1,0. Ty powinieneś mieć okulary o mocy sferycznej 0,0 z cylindrem -1,0. Jest to inna wada. Nie będziesz dobrze widział w okularach sferycznych, z resztą sam to sprawdziłeś. Jeżeli chcesz widzieć dobrze musisz zrobić okulary o odpowiedniej dla ciebie mocy. Nie ma innej opcji.
OptykAniaM

Postprzez okular766 » 11 sty 2013, o 14:52

aha a wyjaśnij mi prosze czym się róznią sferyczne od astygmatycznych
czyli co 0D sph w sferze mają a -1D przy 170 i 1st?
okular766

Postprzez optyczka OLA » 11 sty 2013, o 20:28

Tragedia dzisiaj w biedronce widziałam gotowe okulary były w promocji i już widzę tych ludzi jak napierają do salonów żeby im wymienić szkła bo mają""ładne swoje oprawki"tylko szkoda że materiał z jakiego one są wykonane to tandeta .
optyczka OLA

Postprzez wCzteryOczy » 12 sty 2013, o 09:19

W ogóle trzeba zauważyć, że na bazarze nie kupisz okularów o swojej mocy, bo sprzedają tylko sferyczne :)

Do mnie kiedys przyszedł klient, wielce z siebie zadowolony bo zaoszczędził kupując sobie dwie pary okularów "metalowych" na bazarze za 5 zł, szkoda tylko, że nie zwrócił uwagi, że te okulary nie mają śrubek, tylko są sklejane.
wCzteryOczy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary