okulary z bazaru warto?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: okulary z bazaru warto?

Postprzez Piotr » 4 wrz 2013, o 09:47

LEMUR napisał(a):Narazaja serce? To nie kardiolodzy, najwyzej co to kieszen...

nie ten kontekst ;)
chodziło mi o to że jeśli jest tak jak piszesz niektórzy mogą świadomie narażać swoich Klientów nie tylko na koszty ale też na utratę zdrowia - to nielogiczne zachowanie bo Klient=zysk więc nalezałoby dbać o jego dobro!
Piotr

Postprzez MrHilary_pl » 11 wrz 2013, o 15:32

Dobro klienta ( pacjenta) przede wszystkim,ale też nie wymagajmy tego od bazarowych sprzedawców,gdzie jak każdy dobrze wie- chodzi tylko i wyłącznie o zysk,o nic więcej.
MrHilary_pl

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 4 sty 2014, o 10:03

Bazar rządzi się swoimi prawami i nie ukrywajmy, jeżeli ktoś kupuje okulary na bazarze to będzie to prawdopodobnie robił nadal, bo różnica w cenie jest kolosalna.
zKrainyDreszczowcow

Postprzez martula » 13 sty 2014, o 11:40

Ja znam osoby które kupują okulary na bazarze jakieś plastiki i potem przychodzą żeby wstawic im szkła.... żenada
martula

Postprzez immortal » 14 sty 2014, o 15:20

Albo wkręć im śrubkę, albo dognij zauszniki bo spadają z nosa....
immortal

Postprzez mirabel » 15 sty 2014, o 14:18

Immportal, dokładnie śrubka, przygięcie, niech chodzą na bazar i niech tam im to robia :P :P :P , wkurzają mnie takie typy!!!
mirabel

Postprzez zero » 15 sty 2014, o 14:49

kupują okulary na bazarze jakieś plastiki i potem przychodzą żeby wstawic im szkła.... żenada

A dlaczego nie? Czym te plastiki się różnią od podstawowego wtrysku? Jak mi przyjdzie 5 takich klientów dziennie, to po 50 zl za parę szkieł, zarobię 250 zł i 20 dni w miesiącu. Mam 5 000 zł przychodu jak w banku.
dokładnie śrubka, przygięcie, niech chodzą na bazar i niech tam im to robia

I pójdą, a w końcu znajdzie się taki, który będzie to robił. Weźmie np. 3 zł za śrubkę i 5 zł za dopasowanie i …. podobnie jak wyżej, przy 5 klientach dziennie ma (5*3+5*5)*20 = 800 zl miesięcznie. I ZUS prawie zapłacony. Warto?
A klient i tak kupi na bazarze bo nie ma pieniędzy lub nie widzi żądnej różnicy w stosunku do okularów od optyka.
To tak jak ze szlifierniami. Nie będę ryzykował z drogimi szkłami, niech sobie to robi szlifiernia. I robiła, a zarobioną kasę zainwestowała w zakłady optyczne, które zbierają klientów z rynku i dają jej zajęcie. Jeszcze trochę i powiedzą: a róbcie sobie sami, my mamy dość pracy.
To tak jak z katalogami szkieł. Po co mam przeliczać cenniki z cen zakupu na ceny sprzedaży, kombinować jaką prowadzić politykę cenową. Firma daje katalog z ceną sugerowaną, wszyscy w takiej cenie sprzedają i gra. Tylko kto prowadzi firmę, jej politykę cenową? Optyk czy już tylko producent? Czy można w takim razie już powiedzieć, że optyk jest sprzedawcą zatrudnionym przez producenta (bez umowy, z własną działalnością gospodarczą) czy jeszcze – na razie – samodzielnym podmiotem?
Nie ma próżni. Moim zdaniem jak się odsyła klienta do kogoś innego, to wraz z tym odesłaniem oddaje się część swoich kompetencji, w które niechybnie ktoś się ubierze i będzie na tym zarabiał.
zero

Postprzez visionnata » 21 mar 2014, o 17:46

Moim skromnym zdaniem to my wszyscy marudzimy tak z przyzwyczajenia a w rzeczywistości jest tak,że jeżeli trafi nam się potencjalny klient z oprawą bazarową,to obsługujemy go dokładnie tak samo jak klienta,który dokonał zakupu w naszym salonie. Niestety nie jesteśmy w stanie wytępić zakupów na bazarze. Ludzie szukają oszczędności na wszystkim i w dzisiejszych czasach nie powinno nas to dziwić!
visionnata

Postprzez optyk-mila » 15 kwi 2014, o 16:55

Dzisiaj moja koleżanka była u naszej pani doktor ze swoją mamą. Okazało się,że konieczna będzie zmiana okularów do czytania,a przy okazji pojawiła się jeszcze wada do dali. Czyli w sumie przydałyby się dwie nowe pary. Jednak znajoma stwierdziła,że szkła owszem kupią u nas,ale po oprawki to pojadą do Rosmanna,ponieważ tam za 15 zł można kupić ciekawe modele a u nas za najtańsze musi zapłacić ok 100 zł. Troszkę mnie zszokowała swoją postawą,ale mimo wszystko nie byłam w stanie,w żaden sposób jej tego zabronić!
optyk-mila

Postprzez MrHilary_pl » 22 kwi 2014, o 07:31

Zabronić i nie można bo każdy jest dorosły,natomiast z całą pewnością można opowiedzieć o plusach i minusach takich oprawek,o ich jakości oraz w końcu samym zdrowiu bo często ludzie po prostu nie zdają sobie z tego sprawy.
MrHilary_pl

Poprzednia strona

Powrót do Okulary