czy można używać tego płynu do soczewek w ciąży

czy można używać tego płynu do soczewek w ciąży

Postprzez mary3 » 2 wrz 2011, o 09:58

Dzień dobry,
kupiłam ostatnio płyn do soczewek o następującym składzie: Polyhexamethylene biguanide 0.0001% (PHMB), Edetate disodium 0,05% (EDTA), Hypromellose, D- sorbitol, Poloxamer, Boric acid, Sodium chloride, Borax.
Czy można go używać w ciąży? Te droższe płyny nie mają w składzie tego PHMB-nie wiem co to za związek w ogóle. Może jestem przewrażliwiona, ale raz poroniłam i teraz dmucham na zimne. Zwłaszcza że odkąd używam tego płynu wydaje mi się, że oczy się zrobiły bardziej suche.
Ewentualnie czy mogę rano po wyjęciu soczewek z płynu, przemyć je solą fizjologiczną? Może to sposób?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
mary3

Re: czy można używać tego płynu do soczewek w ciąży

Postprzez niki » 2 wrz 2011, o 14:23

Myślę że płyn do soczewek ma zbyt mały kontakt z twoim organizmem żeby zaszkodzić dziecku, ale podczas wizyty u lekarza prowadzącego ciążę możesz dopytać. Z tym przemywaniem solą to myślę że nie ma sensu, gdyż płyn jest do tego specjalnie przeznaczony i nie wiem czy warto kombinować. Ale jak nie czujesz się stosując go komfortowo, to spróbuj zmnienić na inny.
niki

Postprzez Sklep_Optyczny » 5 wrz 2011, o 09:11

Dokładnie tak jak w powyższym poście: zapytaj swojego lekarza-ginekologa,tak aby potem nie mieć już żadnych wątpliwości. Na forum chyba nikt nie jest na tyle kompetentny aby móc udzielić odpowiedzi.
Sklep_Optyczny

Postprzez Paula Optometrysta » 5 wrz 2011, o 10:01

Plyn do soczewek powinien byc tak dobrany by pasowal do danego typu soczewek. Niekiedy dany plyn+ plus dany tym soczewek= podrazninie..
specjalista ktory dobral soczewki powinien doradzic takze odpowiedni do nich plyn.
Natomiast co do soczewek i ciazy, fakt ze oczy sa ostatnio wyschniete moze byc spowodowane zmianami hormonalnymi. Ciaza nie jest jednoznacznym przeciwskazanie do noszenia soczewek , ale pamietac nalezy o czestrzych kontrolach u spacjalisty.

pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie i malenstwo:)
Paula Optometrysta

Postprzez MARK » 5 wrz 2011, o 14:19

Zgadzam się z wypowiedzią z powyższego postu.Znajoma nosi soczewki i w okresie ciąży różne miała powikłania więc zdecydowała rezem z lekarzem prowadzący jej ciążę,że powinna chodzić tylko w okularach do rozwiązania.Wyszło jej to na zdrowie. :)
MARK

Postprzez Sklep_Optyczny » 3 paź 2011, o 13:42

Może to faktycznie lepsze rozwiązanie,czyli okulary. Zastanów sie nad tym,wtedy nie będzie żadnych wątpliwości odnośnie pielęgnacji soczewek i doboru płynu. W sumie to bezpieczniejsze rozwiązanie.
Sklep_Optyczny

Postprzez Magdalena12 » 17 sty 2014, o 10:47

Na wizycie pod katem soczewek lekarz pyta o takie sprawy jak ciąża, przyjmowanie środków antykoncepcyjnych, wiec jeśli lekarz wiedział że jestes w ciąży i dopasował soczewki to powinnas dostac tez zalecenia co do ich pielęgnacji. w razie wątpliwości nalezy poradzic się okulisty który dopasowywal soczewki, lekarza pierwszego kontaktu lub ginekologa. Panie mgr w aptekach tez można zapytac. ale ja w takim wypadku pukałabym do drzwi specjalisty który dopasowywal soczewki
Magdalena12

Postprzez łobuziak » 23 sty 2014, o 14:39

Ciąża i okres połogu to burza hormonów, jednak zapewne kobiety bardzo przyzwyczajone do soczewek niechętnie same z siebie z nich zrezygnują- lepiej poradzic sie specjalisty czy są przeciwskazania do ich uzytkowania- wiadomo, że ze specjalista sie nie dyskutuje- w trosce o zdrowie wykonuje sie ich zalecenia
łobuziak

Postprzez Piotr » 30 sty 2014, o 16:31

Równiez uważam że kobiety użytkujące soczewki w ciąży powinny skorzystac z badania - jest szansa że specjalisty się posłuchaja w 100% bo mężowie to moga sobie gadać i gadac a kobiety przeciez wiedzą lepiej. Ja sie przekonałem ze do wizyt lekarskich tez nie można ich zmuszac bo efekt będzie odwrotny a jak sama z siebie będzie chciała skorzystac z badania to i zalecenia bedą stosowane :)
Piotr

Postprzez Mała » 7 lut 2014, o 16:23

Moim zdaniem produkty są na tyle przebadane, że jeśli ktoś decyzją lekarza może w ciąży korzystac z soczewek to płyn mu krzywdy nie wyrządzi...
Mała

Następna strona

Powrót do Soczewki kontaktowe