Jak przekonać dziecko do noszenia okularów?

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Jak przekonać dziecko do noszenia okularów?

Postprzez madam_bomba » 14 wrz 2011, o 17:13

Chciałam się ja dowiedzieć przy okazji jak już jestem na tym forum. Moja przyjaciółka się zastanawia jak można dziecku 3 letniemu (a czeka to jej syna) które ma bardzo nieposkromiony temperament dobrze zmierzyć rozstaw źrenic. Czy optyk jest w stanie dobrze to wykonać? czy robi to okulista?? Przecież dziecko niekoniecznie będzie patrzeć w ten punkcik ze światłem wiec jak to zrobić????
madam_bomba

Postprzez Justin » 15 wrz 2011, o 10:16

Madam możesz być spokojna o dziecko przyjaciółki, lekarze indywidualnie traktuja każdego pacjenta i mają swoje sposoby na profesjonalne wykonanie badania. U lekarza potrzebne jest skupienie, to prawda jednak nie wydaje mi się, żeby to był większy problem. Zarówno okulista jak i optyk ma sposoby by poskromić energiczne dziecko i by wszystko było w porządku, w końcu każdy bierze na siebie odpowiedzialność za to co robi.
Proponuję tylko przygotować dziecko do takiej wizyty, wytłumaczyć, że to bardzo ważne.
Justin

Postprzez dzika » 16 wrz 2011, o 12:38

Każde dziecko jest inne.Ale z pozoru wydaje się,że nie będzie możliwe zmierzenie wady i roztawu,a póżniej okazuje się na odwrót.Dziecko jest spokojne i słucha okulisty,bo zobaczył obcą osobę i w dodatku w białym fartuchu.Także nie trzeba na zaś się martwić.
dzika

Postprzez LEMUR » 16 wrz 2011, o 13:02

a moze sprobowac sposobem dziecka - czyli przez zabawe. Mozna wymyslic wiele fajnych zabaw. Zreszta podobnie mozna dyskutowac na tematy: jak przekonac dziecko do jedzenia... do noszenia okularow, do... i do tego czego tylko dziecko nie chce.
LEMUR

Postprzez madam_bomba » 16 wrz 2011, o 16:00

Okej dziękuje bardzo za rady. Matka chrzestna musi wziąć sprawy w swoje ręce i postarać się o to żeby jej mały urwis poprawnie miał wykonane badania i pomiary. Świetny pomysł z zabawą. Musze zacząć go od dzisiaj edukować bo już w poniedziałek wizyta okulistyczna a potem wyrobienie okularów.
madam_bomba

Postprzez Mała » 20 wrz 2011, o 09:50

Ja pamiętam jeszcze z czasów podstawówki jak to przychodziła pani pielęgniarka na bilans i między innymi sprawdzała wzrok. Nie było to zbytnio miarodajne bo dzieci po pierwsze bardzo oszukiwały, podpowiadały sobie itp ale najlepszym patentem była pamięć, wystarczyło spojrzeć na tablicę i za chwilę nawet mimo nieostrości można było śmiało mówić każdy rząd liter... dlatego jeśli idzie o wzrok badajcie go dzieciom w gabinetach okulistycznych gdzie profesjonalista odpowiednio sie nimi zajmie... Dzieci były i są na tyle sprytne, ze mogą kombinować, dlatego warto dziecko odpowiednio przygotować do wizyty i nigdy przy dziecku nie mówic źle o okularach.
Mała

Postprzez MARK » 24 paź 2011, o 14:36

A w przypadku dziecka z downem,widziałem akcje w optyku.Powiem,że nie było łatwo.Dziecko widząc zbliżającą się oprawkę poprostu krzyczało.Opanowny został po czasie ale okulary tylko sekundę były na oczach i wylądowały na podłodze :) Może komuś udało się opanować taką sytuację?pozdro
MARK

Postprzez Sklep_Optyczny » 2 gru 2011, o 15:01

Myślę,że to bardzo ciężka sytuacja i szczerze mówiąc to chyba nie ma jednego sposobu na to,aby przekonać do nich nasze pociechy,można jedynie tłumaczyć,że to dla zdrowia oczu.
Sklep_Optyczny

Postprzez alicja » 11 lut 2012, o 13:08

Heja
Wydaje mi sie ze z dziecmi raczej nie ma problemu aby namowic ich do noszenia okularow gorzej jest z doroslymi:)
Ostatnio spotkalam sie z taka sytuacja ze dziewczynka czekala u okulisty i byla bardzo zainteresowana okularami przymierzala bardzo chetnie ,nawet wybrala sobie oprawke.
Po badaniu okazalo sie ze jednak nie musi nosic okularow i byla strasznie nie zadowolona poniewaz tak jej sie podobaly te oprawki :D

POzdro
alicja

Postprzez Stylion_pl » 24 wrz 2012, o 08:17

Kwestia oprawek i miłego okulisty,optyka. Wtedy dziecko samo będzie chętnie nosiło okulary, u nas właśnie tak było. Początkowo faktycznie jest lekki dyskomfort,ale młode oczy szybko się przyzwyczajają,poza tym kwestia mentalności. Jeżeli przekonasz dziecko,że okulary są dobre i modne- na pewno bezie je chętnie nosić.
Stylion_pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary