Okulary apteczne

Informacje ogólne np. porady w doborze odpowiedniej oprawy, aktualne trendy, porady stylistów.

Re: Okulary apteczne

Postprzez Wiktoria M » 27 paź 2011, o 09:32

Ludziom się wydaje, że jeśli nie są to okulary do ciągłego noszenia to mogą być "gorsze", nie zdają sobie sprawy, że to szkodzi, chcą na szybko rozwiązać swój problem a nie liczą się z konsekwencjami takiego rozwiązania.
Ogólnie to temat rzeka, kłania sie nieumiejętność czytania recepty, pozorne wyrównywanie różnicy między jednym okiem a drugim, dopoasowywanie okularów "na oko" etc tylko po co to wszystko??? żeby sobie jeszcze bardziej zaszkodzic??
A później problem się pogłębia a osoba mówi: dopiero byłem/byłam u okulisty a znowu coś się dzieje...
Ktoś tu kiedys napisał,że najbardziej szkodzimy sobie sami - to są typowe przykłady tej tezy.

Mi zawsze mówiono,że nie należy przymierzać cudzych okularów i uważam że to święta zasada!!!
Wiktoria M

Postprzez Jeremi » 27 paź 2011, o 13:37

Witam. Tak się zaczytałem w ten wątek i...mam pytanie. Bo ja wiem, że te okulary apteczne są niezdrowe itd ale...muszę powiedzieć, że rozumiem część z tych osób. I moje pytanie, bardziej skierowane do specjalistów, brzmi: za ile można zrobić najtańsze okulary?? Bo powiem szczerze, że mam sąsiadkę-starszą panią i kiedyś poprosiłam mnie, żebym zawiózł ją do optyka. Pojechałem. Chciała kupić okulary. Optyk najtańsze wyliczył jej za 130 zł-zwykłe bez antyrefleksu bez niczego. Dla samotnej kobiety z małą rentą to duży wydatek... Więc czy są jakieś tańsze opcje??
Jeremi

Postprzez visionnata » 27 paź 2011, o 14:30

Hej Jeremi,jak miło z Twojej strony,że pomagasz sąsiadce,ale wiedz że kupując jej gotowe okulary w aptece możesz jej jedynie zaszkodzić. Znam podejście osób w starszym wieku do tego typu spraw i wiem,że wydaje się im,że skoro być może długo nie pożyją to bez sensu w nich inwestować,ale to wcale nie prawda. Jeżeli chodzi o najtańsze okulary to można je nabyć za ok 70zł,soczewki nie będą wtedy najlepszej jakości (bo mam na myśli w tym momencie wersję ekonomiczną),ale najważniejsze aby rozstaw i wada wzroku pacjenta była adekwatna do wartości okularów. Uwierz,że warto zainwestować!
visionnata

Postprzez zez_ukryty » 27 paź 2011, o 15:24

Jeremi nie napisał, że kupił sąsiadce gotowce. I na pewno Jeremi wie, że tego się nie robi :P .

Swoją drogą jak już szukać oszczędności to firma na F proponuje jeszcze tańsze niż 70,- .
zez_ukryty

Postprzez Jeremi » 28 paź 2011, o 09:58

Dokładnie!! Nie kupiłem sąsiadce żadnych gotowców. Chodziło mi tylko o to, że jeśli optycy nie straszyliby klientów takimi wysokimi cenami to może część z nich kupiłaby porządne okulary. Zadziwiający jest fakt, jak duże są rozbieżności w cenach między optykami.
Jeremi

Postprzez Sklep_Optyczny » 2 gru 2011, o 15:02

Wysokie ceny to racja,ale przecież nikt nie każe kupować nam w danym salonie,możemy zamwówić przez internet gdzie jest znacznie taniej.
Sklep_Optyczny

Postprzez naszka30 » 9 gru 2011, o 00:08

Witajcie!
NIe kupiłabym nigdy okularów "gotowych", tzn. - nie korzystałabym ze szkieł, które są oferowane.
Najtańsze okulary, jakie udało mi się kupić kosztowały 250 (150 oprawka i 100 szkła), więc były naprawdę tanie.
Jednakże sama wymiana szkieł jest już dość kosztowna (chociaż nie jest najgorzej), chciałabym więc zaoszczędzić na oprawie: kupić okulary w aptece i dołożyć swoje szkła.

POwiedzcie mi proszę jak rozpoznać, czy w danych okularach da się zmienić szkła. Na co zwracać uwagę?
naszka30

Postprzez zez_ukryty » 9 gru 2011, o 00:29

W oprawce, którą Pani kupiła u optyka pewnie da się wymienić soczewki. Chyba, że chce Pani zmienić oprawę dla posiadania "nowej i nowego wyglądu" . W niektórych gotowcach da się wymienić soczewki - najczęściej są one na żyłkę. Odpadają zazwyczaj plastikowe gdyż materiał z jakiego są robione nie poddaje się łatwemu modelowaniu, więc i włożenie soczewek w takie coś jest ciężkie (ale możliwe). Metale tym bardziej odpadają bo są w 99% nierozkręcalne. Ogólnie proszę się nie spodziewać tego, że optyk wymieni Pani soczewki w takiej oprawie, nawet gdy będzie istniała taka możliwość. Oprawy gotowe są po prostu złej jakości i wielu optyków się tego nie podejmuje. A jak się podejmie to z ryzykiem uszkodzenia "oprawy". Swoją drogą to już gorzej dla Pani - kupi Pani tandetną oprawę za 30 zł, z szajso plastiku lub metalu, która bardzo łatwo ulega uszkodzeniu, bo zauszniki są bez metalowych stelaży a sam metal jest bardzo kiepskiej jakości. W niektórych salonach optycznych można kupić już dość ciekawą oprawę plastikową wtryskową za małe pieniądze (30-40zł) I prędzej takie coś bym Pani polecił.
zez_ukryty

Postprzez Sklep_Optyczny » 4 sty 2012, o 15:59

Nie polecam takiego sposobu kupowania,co prawda zaoszczędzi się trochę na początek,ale potem koszty wymiany czy też naprawy są wysokie,więc w gruncie rzeczy na to samo wychodzi. Teraz warto szukać okazji w salonach optycznych,ponieważ z okazji wyprzedaży można je dostać o wiele taniej.
Sklep_Optyczny

Postprzez zKrainyDreszczowcow » 31 sie 2012, o 10:01

A ja bym chciała dodać, że okulary apteczne, bądź z bazarku zaburzają świadomość ile powinny kosztować dobre okulary i ile na nie trzeba czekać. Ludzie myślą, że przyjdą do optyka i dostaną okulary "od ręki" za 20 zł i na nic tłumaczenie, że wszystkie okulary są robione na zamówienie, pod klienta. Już nie wspomnę o tym, że ludzie przymierzając oprawki mówią "pani, ale w tych szkłach to ja źle widzę, muszą być inne moce". Ostatnio klient rzucił we mnie receptą po podaniu kosztów zrobienia podstawowych okularów w oprawie z tworzywa, ze słowami "to ja sobie w aptece kupię".
Uważam, że sprzedaż takich "okularów" powinna być zabroniona, ponieważ ludzie robią sobie krzywdę :|
zKrainyDreszczowcow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Okulary